Keskosvaatelainaamo

Keskosvaatelainaamo on valtakunnallinen hyväntekeväisyysprojekti, joka on lähtenyt liikkeelle Tyks alueen paikallistoimintana (Starttipakkaus keskosvauvoille). Meillä on aktiivisia ompelijoita ja neulojia ryhmässämme ja pakkauksia voidaan tehdä nyt myös oman alueemme ulkopuolelle. Osa on ollut mukana vuodesta 2017, eli siitä alkaen kun teimme Tyksin keskolaan vaatteet vauvoille. Mukaan on tullut laajentumisen myötä uusia ompelijoita ja neuleiden tekijöitä koko Suomesta. Keskosperheillä on aluksi paljon muutakin pohdittavaa, joten projektimme auttaa heitä tekemällä sopivan kokoiset vaatteet pienen ensimmäisiksi viikoiksi. Kaupoista ei juurikaan ole saatavilla pienimpiä 36-40-44 koon vaatteita.

Keskosena syntyy noin 6% suomalaisista vauvoista. Keskoseksi määritelty vauva on syntynyt ennen 36 raskausviikkon loppua ja painaa syntyessään alle 2500 grammaa. Projektimme kautta on saatavilla sopivia vaatteita myös allergiaperheisiin. Teemme nämä vaatteet projektia varten hankituista uusista hajusteettomasti pestyistä kankaista, hajuste- ja homevapaissa tiloissa, joissa ei ole myöskään karvaisia kavereita.    

Muutaman vuoden kokemus keskosvaatteiden parissa on osoittanut, että 44-48 koon bodyt ja haalarit mahtuvat noin 2800 grammaan ja 48 cm asti. Pakkaus kannattaa tilata vain alle 2600 grammaiselle vauvalle, jotta se ehtii vielä käyttöön. Sivuillamme on jonkin verran valmiita pakkauksia, joista voi myös valita mieleisensä, jos vaatteiden tarve on akuutti. Teemme myös räätälöityjä pakkauksia, joissa huomioidaan paremmin yksilökohtaiset pituus, paino ja pipomitat ja pakkaussisällölliset tarpeet. Näitä kokoan kerran viikossa varastollamme. Myös valmispakkaus voidaan räätälöidä teille sopivaksi annettujen mittojen mukaan eli voimme vaihtaa myös pipoja ja neuleita oikean kokoisiin tai koota pakkauksen vaikkapa vain 40 koon vaatteista. Kuoseja ei voi valita räätälöityihin pakkauksiin, mutta huomioimme värimaailmatoiveita.

Pakkauksia voi tilata yhden pakkauksen vauvaa kohti per koko eli kaksosille tai kolmosille voi tilata kaikille omat pakkaukset, tarvittaessa kumpaakin kokoa. 36-42 cm pituiselle vauvalle, voit tilata sekä 40 että 44 koon peruspakkauksen samalla kerralla. Tällöin vaihdamme toisen peiton joko haalariin tai body-housusettiin. 36 kokoisille kannattaa tilata räätälöity pakkaus, jossa on annettu vauvan tämän hetkiset mitat ja lisäksi tarvittaessa 44-48 koon lisäpakkaus. Vähävaraisille järjestyy useimmiten pakkaus kierrätysvaatteista, jos näitä on varastossa. Kysy mahdollisuudesta sähköpostitse. 

Osin lahjoitusvaatteista ja -materiaaleista kootun peruspakkauksen hinta on 15 euroa. Osa peruspakkausten kankaista ja langoista tai valmiista vaatteista saadaan lahoituksena, joten peruspakkauksen hinta voidaan pitää näin edullisena. Räätälöityjen pakkausten hinta lasketaan erikseen sen mukaan voidaanko pakkauksissa käyttää osin lahjoitettuja kankaita vai tehdäänkö kaikki uudesta materiaalista. Allergiaperheen pakkauksen hinta noin 30-50 euroa, riippuen kankaiden hinnasta, pakkauksen sisällöstä ja oheistarvikkeista. Pakkausten myyntihinnalla ostetaan projektille pakkauksiin tarvittavia resoreita, neppejä, kankaita, neulelankoja sekä pakkaustarvikkeita. Kaikki työ tehdään hyväntekeväisyytenä eli pakkauksen hinta kattaa vain materiaali-ja pakkauskuluja. Pakkauksen todellinen arvo on moninkertainen hintaan nähden. Voit pistää hyvän kiertämään ja lahjoittaa pakkauksen käytön jälkeen seuraavalle vaikkapa oman sairaalan osaston kautta, pitää vaatteet muistona tai palauttaa sen lainaamolle, josta jaamme ne sairaalan kautta eteenpäin vähävaraisille perheille. 

Mukana projektissamme on: Hellin, Jyväskylän kangaskauppa, Kuosiverstas, Majapuu, Myllymuksut, Nappinja, Nuppuprint, Ommelkupla, Ommellinen, Royalkestot, Sopiva Ompeluliike,  ja Verson Puoti. Me tällä Royalkestoilla huolehdimme pakkausten lähetyksestä perheille, hankimme kankaat yms projektin käyttöön ja toimimme yhteystahona projektin suuntaan muille yrittäjille. Kankaiden tarve on jatkuvaa, joten otamme mielellämme yrityksiltä pakanloppuja vastaan projektiin. Yritysten välisellä yhteistyöllä saamme laadukkaat ja keskosen herkälle iholle turvalliset kankaat pakkauksiin. Kaikki ostettavat kankaat hankitaan myös yhteistyöyrityksiltä. Yksityiset voivat tarjota valmiita vaatteita projektiimme Facebookissa keskosvaatelainaamon ompelijoiden ryhmän kautta ja samassa paikassa voi laittaa terveisiä ompelijoille, virkkaajille sekä neulojille. 

Yhteys- ja mittatietoja käsitellään yrityksemme tietoturvan mukaisesti vain meillä pakkaamisen yhteydessä, eikä niitä luovuteta pakkaamon ulkopuolelle tai ryhmään. 

Tervetuloa tekemään hyvää!