Keskosvaatelainaamo

Keskosvaatelainaamo on hyväntekeväisyysprojekti, jossa vapaaehtoiset ompelevat, neulovat sekä virkkaavat pienille keskosvauvoille lainattavia vaatteita ja tarvikkeita. Pakkauksen tekoon osallistuvat tekevät vaatteet ja neuleet rakkaudella pientä ihmistä ajatellen. Vaatepakkaus auttaa pienen ensimmäisinä viikoina tarjoamalla sopivat vaatteet vauvalle. Keskosena syntyy noin 10% suomalaisista vauvoista. Keskoseksi määritelty vauva on syntynyt ennen 36 raskausviikkon loppua ja painaa syntyessään alle 2500 grammaa. Keskoskoon 36-40-44 vaatteita on haastavasti saatavilla ja pakkaus vastaa tähän tarpeeseen. 

Pakkausten sisältö ja kuosit vaihtelevat. Mukana on yleensä 4 vaatekertaa eli haalari ja 3 body+housut settiä, trikoopipoja, -tumppuja, pipo ja sukat neulesetti.  Vaatteiden ja neuleiden valmistus ja osa kankaista on vapaaehtoisten panos keskosperheiden hyvinvointiin ja kaikki ompelutyö tehdään kotiompelutasoisena. Pakkauksia on saatavilla rajoitetusti, sen mukaan miten vaatteita valmistuu ja lainassa olleita pakkauksia palautuu. Pakkauksia jaetaan Tyksin keskolan kautta ja sellaisen voi tilata myös postitse, silloin kun pakkauksia riittää. 

Lainaamovaatteista veloitetaan 20 euron vuokra, jolla rahoitetaan osa pakkauksiin tarvittavista kankaista, resoreista, nepeistä, nauhoista ja muista materiaaleista. Pakkauksen vuokra-aika on max 3 kk ja lainaamovaatteet voi noutaa ja palauttaa Turun puodilla tai postittamalla, jolloin postikuluista vastaa vuokraaja. Ihan pienelle vauvalle voi ottaa samalla kertaa 40 ja 44 koon pakkaukset lainaan ja palauttaa molemmat kun 44 koko on jäänyt pieneksi. Laina aika on tällöin normaalia pidempi. Pakkauksia jaetaan vähävaraisille perheille suoraan Tyksin keskolan kautta, näistä ei peritä vuokraa. Edellytyksenä on luonnollisesti että vauva on hoidossa Tyksissä. Näiden kankaat tai vaatteet on saatu lainaalolle lahjoituksena tai vaatteet ovat jo kiertäneet parissa perheessä. 

Pakkauksen saadakseen tarvitaan vauvasta ajantasaiset mitat: pituus, paino ja päänympärys ja jos mahdollista käytössä olevasta bodysta olka-haaramitta nepit kiinnitettyinä. Näiden lisäksi tarvitaan kuva vauvasta tai mittatietokortista, jonka voi toimittaa sähköpostitse tai whats upilla. Koska pakkaukset valmistetaan hyväntekeväisyytenä, halutaan varmistaa että pakkaus menee oikeaan tarkoitukseen, eikä esimerkiksi nukkeleikkeihin. Kuvat jäävät ainoastaan pakkaamon käyttöön ja henkilötietoja sisältävät kuvat poistetaan heti kun pakkaus on palautunut. 

Kun vaatteet palautuvat käytön jälkeen, tarkistamme vaatteiden kunnon ja tarvittaessa korjaamme ne, ennen kuin ne lähtevät uudelle vauvalle. Otamme mielellämme vastaan myös kaupasta ostettuja 44 koon vaatteita, jaettavaksi eteenpäin. Jokaiseen pakkaukseen tulee aina myös uusia vaatteita ja vain siistit ja hyväkuntoiset jatkavat eteenpäin. Tavoitteemme on että jokainen vaate kiertäisi vähintään kolmessa perheessä, jolloin materiaalikulut saadaan katettua vuokrilla ja pystymme takaamaan pakkauksiin laadukkaista kankaista valmistetut vaatteet. Jos perheessä on haastavia allergioita tai hajusteyliherkkyyttä, tästä on hyvä mainita vuokrauksen yhteydessä, jotta tiedämme kerätä sopivat vaatteet perheelle. 

Jos haluat osallistua tekemällä esimerkiksi neuleita tai vaatteita tai lahjoittaa kankaita tai neulelankoja pakkauksiin niitä voi toimittaa meille seuraavasti: Turun myyntipisteelle voi tuoda lahjoituksia ennalta sovittaessa tai puodin aukioloaikoina. Postittamalla osoite on Royalkestot, Rauhankatu 14 b c tsto 22, 20100 Turku. 045-8675 480. Postin pakettiautomaatit, joita voi käyttää ovat Turku pääposti Eerikinkatu ja Prisma Itäharju Kalevantie (isommat autolla haettavat paketit). Matkahuollon pakettiautomaatti löytyy myös Itäharjun Prismalta Kalevantieltä ja pienempiä kädessä kannettavia määriä voi lähettää myös kauppakeskus Hansan Matkahuollon automaattiin. Treffit keskustassa onnistuu pienille määrille sovittaessa esim puotiaikojen jälkeen.

Tiedustelut sähköpostitse royalkestot@gmail.com

Kiitos!