Keskosten vaatteet

Keskosvaatelainaamo toimii hyväntekeväisyysteemalla ja on lähtenyt liikkeelle Tyks alueen paikallistoimintana. Autamme keskosperheitä valmistamalla vauvalle ensimmäiset 36, 40 ja 44 koon vaatteet. Perusajatuksena on "yhden tilkku on toisen vaate". Hyödynnämme kangaskauppojen ja vaatevalmistajien lahjoittamat pakanloput vaatteiksi, sekä ostamme heiltä kankaita pakkausten myynnistä saaduilla varoilla. Suurin osa pakkausten kankaista on siis täysin uutta. Keskosvaatteisiin ei aina tarvita isoja paloja kangasta, joten jo 20 cm korkeat palat saavat uuden elämän housuina tai pipona. Toimintaamme voi osallistua myös lahjoittamalla itse tekemiään vaatteita, joihin saa hyödynnettyä omista ompeluista yli jääneet kangaspalat. Kaikkien kankaiden tulee olla uusia, käyttämättömiä, hajusteettomia sekä herkälle keskosen iholle turvallisia ja ökotex 100 standardin mukaisia. Lainaamona annamme mahdollisuuden kierrättää 40-62 cm vaatteet kauttamme seuraavalle perheelle, hyvä kiertämään periaatteella. Vaatteet saa työs pitää muistona pikkuisen ensimmäisistä viikoista. 

Viimeisten vuosien aikana, erilaisissa projekteissa, käsissämme on valmistunut tuhansia keskosvaatteita vuosittain. Lainaamomme on pieni ja kotoisa. Muutaman kymmenen aktiivisen osallistujan lainaamo on vielä aika tuore, reilun kahden vuoden ikäinen. Toimintamme laajeni valtakunnalliseksi kesällä 2020, kun oma sairaalamme hukkui sinne valmistettuihin vaatepakkauksiin. Pakkauksia voidaan nyt tarjota ympäri Suomen ja auttaa entistä useampia. Tilattavien pakkausten lisäksi vaatteitamme on jaettu useissa sairaaloissa vähävaraisille perheille. 

Miten sitten saa omalle keskosvauvalle pakkauksen? Sivuillamme on jonkin verran valmiita pakkauksia, joista voi myös valita mieleisensä ja joiden postitus on nopeaa. Teemme myös räätälöityjä vaatepakkauksia eri kokoisille keskosille, joissa huomioidaan paremmin yksilökohtaiset pituus, paino ja pipomitat sekä pakkaussisällölliset tarpeet. 36-42 cm pituiselle vauvalle voi tilata sekä 36-40 koon peruspakkauksen että 44-48 koon lisäpakkauksen samalla kerralla. Pakkauksesta voi jättää pois sellaisia tuotteita, joille ei ole perheellä tarvetta. 

Tarjolla on myös valmiita peruspakkauksia, lisäpakkauksia, irtovaatteita, kierrätyspakkauksia sekä kokonaan uusista materiaaleista hajusteettomassa ympäristössä tehtyjä allergeenivapaita pakkauksia. Myös kaksosille löytyy samistelupakkauksia. Pakkauksista veloitetaan pieni materiaalimaksu, jolla katetaan osa pakkauksen materiaalikuluista. Peruspakkauksen hinta saadaan pidettyä edullisena, koska osa kankaista, langoista tai valmiista vaatteista saadaan lahjoituksena yhteistyökumppaneiltamme. Pakkausten myyntitulolla ostetaan pakkauksiin tarvittavia resoreita, neppejä, kankaita, neulelankoja, vanua peittoihin sekä pakkaustarvikkeita. Ilman lahjoituksia pakkausten hinta olisi moninkertainen jo pelkkien kankaiden ja tarvikkeiden osalta. Kaikki työ pakkausten eteen tehdään aina hyväntekeväisyytenä. Jokainen vaate, neule tai peitto on tehty rakkaudella, perheenne arjen helpottamiseksi. 

Mukana projektissamme on mm: Ehta, Fabriking, Forssan Kankainen, Hellin, Jyväskylän kangaskauppa, Kuosiverstas, Lalia, Maiccola, Majapuu, Mereen, Myllymuksut, Nappinja, Nuppuprint, Ommelkupla, Ommellinen, Paapii, Poppanavakka, Sopiva Ompeluliike, Onnen Olohuone, Unelmankin ja Verson Puoti. Me täällä Onnen Olohuoneella huolehdimme pakkausten lähetyksestä perheille, hankimme kankaat ja tarvikkeet projektin käyttöön sekä toimimme yhteystahona projektin suuntaan muille yrittäjille. Kankaiden tarve on jatkuvaa, joten otamme mielellämme yrityksiltä pakanloppuja vastaan projektiin. Yritysten välisellä yhteistyöllä saamme laadukkaat ja keskosen herkälle iholle turvalliset kankaat pakkauksiin. Kaikki ostettavat kankaat hankitaan myös yhteistyöyrityksiltä. 

Yhteys- ja mittatietoja käsitellään yrityksemme tietoturvan mukaisesti vain meillä pakkaamisen yhteydessä, eikä niitä luovuteta ulkopuolisille tai ryhmän jäsenille. Lahjoitukset pakkauksiin ja pakkauspalautukset voi toimittaa osoitteella: Keskosvaatelainaamo, Piispanristintie 1 tsto 321, 20760 Kaarina. Lähin Posti- ja Matkahuoltopiste on R-kioski Koivula, Kataraistentie 7, 20740 Turku, Puhelinnumero pakettilähetyksille 045-8675 480. Maaliskuusta -22 alkaen vaatteita ja pakkauspalautuksia voi myös tuoda Piispanristintielle ennalta sovittuna aikana.