Pesuohjeita
Trikookankaat, colleget yms vaatetuskankaat:
Monet kankaan valmistajat suosittelevat kankaille 40 asteen pesua paikallisten lakien ja energiansäästön vuoksi.
Koska valmistamme hygieniatuotteita, valikoimme tuotteisiimme sellaiset kankaat, jotka kestävät 60 asteen pesun hygieniasyistä. Esimerkiksi ulosteperäiset bakteerit tarvitsevat kuuman pesuveden, eikä bakteerit kuole vielä 40 asteessa. Ilmoitamme kankaiden yhteydessä pesuohjeen sellaisena kun sen saamme maahantuojalta tai valmistajalta. Oma pesutestimme tulos ei takaa että kaikki kangaserät olisi koetestattu. Testipesuja teemme satunnaisesti, lähinnä niille kankaille joita käytämme tuotteissamme.
Pesu 60 asteessa ennen ompelua/ensipesussa kiinnittää perinteiset painovärit paremmin. Useilla trikoilla valmistajan pesusuositus on 40 astetta, mutta suurin osa kankaista kestää silti jopa jatkuvat 60 asteen pesut. Valmistaja/myyjä ei ole vastuussa väärän pesun aiheuttamista muutoksista.
Jos esipeset pieniä kangaspaloja, voit laittaa mukaan esim pyyhkeitä tai lakanoita, joiden mahdollisella värjäytymisellä ei ole väliä. Yksittäisen pienen palan peseminen yksistään vääristää veden ja pesuaineen suhteen ja palasta voi irrota liian voimakkaassa pesuainevedessä normaalia enemmän väriä.
Käytettävällä pesuaineellakin on merkitystä pesutuloksen ja värien pidon kannalta, valkaisuaineita sisältävä pesuaine haalistuttaa värejä nopeammin.
Nukkaantuminen vähenee kuivausrumpua käytettäessa.
Aiheeseen liittyvä linkki: http://yle.fi/uutiset/3-9029001
Kopioi ja tulosta tarvittaessa itsellesi.
Vaipat pitävät muun pyykin ohella siitä että ne pestään säännöllisesti. Pelkän kuoren pesu on tarpeen kun siihen tulee tahroja, pelkän pisun jäljiltä kuorta ei tarvitse vielä pestä. Koska vaipat ovat tekstiilituotteita on niidenkin hyvä antaa välillä levätä, jotta ominaisuudet saavat toipua käytön jäljiltä.
Taskuvaipat, sisätäytöt, imut, AIO:t, siteet, liivinsuojat ja kaikki muutkin kestoilutuotteet olisi hyvä pestä 1-2 päivän välein. Itse laitan vaipat suoraan koneeseen käytön jälkeen ja pesen muun pyykin kanssa, mutta vaippapyykin voi pestä erikseenkin. Suurimmat jätökset luonnollisesti tiputetaan matkasta pois joko roskiin tai wc-altaaseen esim. käsisuihkun avulla.
Kosteussulullisia vaippoja ei tulisi pestä valkaisuainetta sisältävien pesuaineiden kanssa, huuhteluainetta tulisi myös välttää. Molemmat aineet kuluttavat turhaan laminointia. Pesupähkinät ovat mainio ja turvallinen tapa pestä niin vaippapyykki kuin perheen muukin pyykki. Pesupähkinöitä löydät tarvikkeita osastosta. Ne ovat sitä paitsi edullisia käytössä.
Saumurireunaisia tuotteita ei kannata pestä samassa koneessa tarrallisten vaippojen tai vaatteiden kanssa. Saumat saattavat helposti katketa takertuessaan tarran koukkupuoleen ja rikkoa siten vaipan saumat. Jokaisen huolella tehdyn vaipan tai vaikka vaatteen saa rikki käsittelemällä sitä varomattomasti. Suosittelemme pesupussin käyttämistä siteille sekä sisävaipoille ja kaikille saumurireunaisille tuotteille.
Sisäpinnan fleece taas ei pidä huuhteluaineen lisäksi zeoliitista jotka molemmat tukkivat fleecen huokoset ja estävät nesteen kulkeutumisen kankaan läpi. Tämän seurauksena vaipasta tulee huonosti imevä. Imut kannattaa pestä myös ilman huuhteluainetta, huippuimukykyisestäkään imusta ei ole mitään iloa, jos se saa huuhteluaineesta pintaansa hylkivän kerroksen.
Pesulämpötila yleisimmin säännöllisesti 40-60 astetta, satunnaisesti keittopesu 95 asteessa kestopyykille. 40 asteen pesu kuluttaa paljon vähemmän energiaa, ei ole pakollista pestä pisuvaippoja joka kerta kuumassa. Laminointikin kestää pidempään. Jos tuotteessa tai kuvauksessa on muut lämpötilasuositukset, noudata niitä! Ihan kaikkea vaippapyykkiä ei voi pestä 95 asteessa.
Älä avaa märkiä tarroja vaipoista ennen kuivumista. Joissain tapauksissa tämä on saattanut vaurioittaa aplix tarraa ja lyhentää siten sen käyttöikää.
Touhtape tarrat suositellaan pestävän 40-60 asteessa, keittopesu ja kuumat lämpötilat kutistuttavat tarraan jonkin verran, tämä näkyy lievänä käpristymisenä, tarrat toimivat kuitenkin ärhäkästi tästä riippumatta, ongelma on vain kosmeettinen.
Kuivausrumpu tekee vaipoista ihanan pehmeitä, mutta kuluttaa paljon energiaa. Kannattaa huomioida vaippavalinnoissaan myös se miten ja missä vaipat aikoo kuivattaa. Oman mallistomme vaipat voi halutessaan kuivata rummussa matalalla lämmöllä, ellei sitä ole erikseen kielletty tuotetiedoissa. Kuivausrumpu myös kutistuttaa toisia materiaaleja ensimmäisellä kerralla.
Kun ompelet vaippoja tai vaatteita runsaasti kutistuvista kankaista pese kankaat ennen ompelua. Omissa vaipoissa ja siteissä esipesemme ne kankaat jotka kutistuvat yli 5 %. Esipesussa ei käytetä pesuaineita vain pelkkää vettä ohjelämpötilan mukaisesti. Mittatilausvaippoja voidaan valmistaa myös esipestyistä kankaista, jos näin katsot tarpeelliseksi. Tällöin saat vaipan suoraan käyttöön.
Lanoliinita villavaippahousut säännöllisesti
Lanoliinia käytetään seuraavasti:
1 rkl lanoliinia liuotetaan lämpimään veteen (noin 5 litraan).
Kun vesi on jähtynyt kädenlämpöiseksi tai viileämmäksi laitetaan villavaatteet veteen ja painellaan kevyesti niin että vesi peittää vaatteen.
Annetaan olla vähintään puoli tuntia ja heilutellaan vaatetta välillä jotta lanoliini leviää tasaisesti vaatteeseen vedestä.
Vaate puristellaan käsin varovasti kuivemmaksi, mutta ei väännetä. Ylimääräistä vettä voi poistaa rullaamalla villavaatetta kevyesti vaikkapa tarkoitukseen varatun froteepyyhkeen sisällä (käytä pyyhettä vain tähän tarkoitukseen). Varo vanuttamasta vaatetta. Villavaatteet kannattaa kuivata tasolla, jotta ne eivät veny.
Lanoliinitus on tarpeen uusille villavaippahousuille muutaman ensimmäisen pesun yhteydessä sekä jatkossa noin kuukauden välein tai kun huomaat kosteudenpidon vähentyneen.
Pesupähkinät
Annostelu:
normaali likaiselle pyykille pehmeän veden alueella:
3-5 kilon koneeseen 4-5 kuoren puolikasta
erittäin likaiselle pyykille tai kovan veden alueella
6-8 kuoren puolikasta
Isommalle koneelle 7 kg
6-8 kuoren puolikasta
Huomioitahan että pesupähkinät ovat luonnontuote, joiden koko, rakenne ja väri saattavata vaihdella erästä riippuen. Noin ruokalusikallinen murskaantunutta tuotetta vastaa 4-5 kuoren puolikasta.
Käyttöohje:
Lisää 4 kuorta pieneen kangaspussiin tai parittomaan sukkaan ja heitä pussi koneen rumpuun pyykin kanssa. Huuhteluainetta ei tarvita.
Pesulämpötila 30-90 astetta, matalissa alle 60 asteen lämpötiloissa suosittelen nestemäistä liusta paremman pesutehon aikaan saamiseksi.
Jos peset useita koneellisia peräkkäin, voi pesupähkinät käyttää useampaan kertaan. Oikea käyttökertojen määrä löytyy kokeilemalla, useimmiten 2-5 kertaa voi käyttää samoja pähkinöitä.
Pesupähkinät voidaan laittaa biojätteeseen tai kompostoida.
Pesupähkinät eivät valkaise pyykkiä vaan pyykin joukkoon kannattaa ajoittain lisät ahappeen perustuvaa valkaisuainetta (sonett ja ulrich tahrasuola). Vaikeat tahrat kannattaa esikäsitellä sappisaippualla.
Käsittelemättömät pesupähkinät eivät sisällä hajusteita tai muita lisäaineita. Pyykkiin ei jää terveydelle haitallisia kemiallisia jäämiä tai voimakkaita tuoksuja. Ne sopivat hyvin myös allergikoille. Saippuattomuutenksa vuoksi pesupähkinät sopivat kaikkeen pyykkiin, myös hienoille tekstiileille kuten villalle ja silkille sekä kestovaipoille.
Säilytä pesupähkinät kuivassa. Tuoreilla pesupähkinöillä on voimakas ominaistuoksu, joka ei kuitenkaan tartu pyykkeihin vaan pyykki tuoksuu puhtaalle. Jos pyykkiin haluaa tuoksua, voi käyttää eteetistä öljyä pari tippaa huuhtelulokerossa.
Liuos:
Sapoiini liukenee parhaiten yli 50 asteen lämmössä. Malatalla lämpötilalla pestessä nestemäiseksi valmistettu liuos antaa paremman pesutehon. Nestemäinen sopii paremmin myös hieno- ja käsinpesuun.
Mittaa 50 g (kourallinen) pesupähkinöitä ja litra vetta kattilaan
Kiehauta ja anna hautua 10 minuuttia.
Siivilöi valmis neste pulloon
SÄILYTÄ JÄÄKAAPISSA tai viileässä ettei pesuaine homehdu.
Liuos säilyy jääkaapissa noin 1-2 viikkoa. Homehtumaan alkaneen liuoksen tunnistaa tupsukoista nesteessä. Silloin neste on syytä heittää pois.
Liuoksen käyttö:
pyykin pesussa 3 rkl/koneellinen
tiskikoneessa 3 rkl/koneellinen
yleispuhdistusaineena
ikkunan pesussa 2 rlk liuosta ja 3 rkl etikkaa pesuveteen
vartalon ja hiustenpesussa (antaa hiuksille kiiltoa ja elinvoimaa, vähentää rasvoittumista ja rauhoittaa ärtynyttä päänahkaa
eläinten turkin pesuun