Keskosvauvan starttipakkaus

Keskosvauvan starttipakkaus

Keskosprojekteissa ommellaan ja neulotaan hyväntekeväisyysperiaatteella pieniä keskosvaatteita ja neuleita. Projekteja on maassamme erilaisia, osassa neulotaan myssyjä ja villasukkia ja osassa ommellaan vaatteita 36-44 koossa tai virkataan lohtulonkeroita. Kaikki projektit toimivat melkolailla samoin periaattein, kankaat ja langat on saatu lahjoituksena tai käytetään omia tilkkuja ja lankoja. Ompelu ja tarvikelahjoitukset perustuvat vapaaehtoisuuteen, joista tulee hyvä mieli. Yhdellä on ylimääräisiä ja projektiin sopivia kankaita, toinen osaa ja ehtii ommella. Yhteistyöllä mahdollistetaan vaatteet monelle pienelle vauvalle.

Oma paikallisprojektimme täällä Turussa kulkee nimellä -Starttipaketti keskosvauvoille (tyks alue)- Perustimme tänne kotikulmille paikallisista ompelijoista ja neulojista koostuvan ryhmän ja mukanamme touhuaa eri ikäisiä ja erilaisilla taustoilla olevia ihmisiä. Kaikille yhteistä on tekemisen ja auttamisen halu. Yhteinen projekti tuo iloa ja tekemistä monelle työttömälle, kotiäidille, omaishoitajalle ja vaikkapa eläkeläiselle. Yhteisessä projektissa mukana oleminen koetaan tärkeäksi. Osallistujat tekevät vaatteita ja neuleita rakkaudella pienten keskosvauvojen vuoksi. Meillä saa tehdä omaan tahtiin, ommella tai neuloa sitä mitä haluaa ja ehtii. Stressiä ei saa tekemisestä tulla. Valmiiden pakkausten jako tapahtuu Tyksin keskolan kautta. Yhdessä me tekijät tuomme iloa ja lämpöä keskosperheisiin. Perheiltä saadut kiitokset vierittävät usein kyyneleen omaankin silmäkulmaan, niin tärkeäksi vaateapu koetaan. 

Miksi sitten keskospakkausta tarvitaan? 50 cm vaatteet ovat ihan liian isoja ennenaikaisesti syntyneelle alle 2,5 kiloiselle vauvalle. Pikkukeskonen tarvitsee 40 ja 44 koon vaatteita ja näitä pienimpiä ei saa edes kaupoista, isompiakin vain satunnaisesti. Lainaamoidea lähti siitä että ihan pieniä vauvanvaatteita tarvitaan suhteellisen lyhyt aika ja ne ovat käyttökelpoisia tämän jälkeen vielä useammalle vauvalle. Kun toimintaa pyöritetään paikallistasolla on kohtuullisen helppoa hoitaa jakelua, kuljetuksia ja palautuksia ja toimintaa voidaan pyörittää vapaaehtoisvoimin. Laitetaan siis hyvä kiertämään useammalle perheelle.

Mitä pakkaus sisältää?

Yhden vauvan paketissa on neljä settiä vaatteita eli 3 bodya ja 3housut, 1 haalari sekä pipoja, tumppuja, turvalonkero sekä pikkuinen peitto. Pakkausten sisältö on uniikki vaatteiden ja oheistuotteiden saatavuuden mukaan. Pakkaus on tarkoitettu vauvan käyttöön kotona ja sairaalassa, kun vauva saa käyttää jo omia vaatteitaan.  

Aikaisemmin  henkilökuntamme ompeli ja neuloi vapaa-ajallaan eri keskosvaatekeräyksiin vaatteita. Eniten tekemämme vaatteita, pipoja ja tumppuja löytyy Untuvapakkauksen saaneilta perheiltä, yhteensä reilut 2600 kpl. Syyskuussa 19 Untuvapakkaus projektin jäädessä tauolle, kalenteriin vapautui sopivasti aikaa pitkään suunnitellun lainaamon käynnistämiselle. Alkuun ajatus oli varsin pienimuotoisesta toiminnasta, mutta meillä on täällä Turun seudulla paljon aktiivisia käsityöihmisiä, ja -kerhoja, jotka halusivat tulla mukaan tekemään pieniä vaatteita ja neuleita. Avosylin otamme heidät mukaan, yhdessä olemme enemmän. Logistisesti on myös helpompaa, taloudellisempaa ja ekologisempaakin hoitaa vaatteiden tekoa, kangas- ja vaatekeräystä ja lahjoitusten jakelua paikallistasolla. Vaatteiden ja neuleiden valmistuksen mahdollistaa niin yksityisten kuin myös yhteistyökumppaneidemme kangaslahjoitukset. Ompelijoiden tilkut ja yritysten pakanloput saavat uuden elämän pienten ihmisten vaatteina. Hyvää kanssamme on ollut tekemassa myös mm. Myllymuksut, PaaPii, Kuosiverstas, Ompeluliike Sopiva ja Majapuu kangaslahjoitusten muodossa. 

Lainaamoomme otetaan vastaan sekä uusia ommeltuja että käytettyjä vaatteita. Tarkistamme niiden kunnon ja tarvittaessa korjaamme ennen toimitusta uusille perheille. Meille voi lahjoittaa käytettyjä 40-44-50-56 koon vaatteita toimitettavaksi seuraavalle keskosperheelle. Pienen keskosvauvan kanssa voi olla mahdotonta lähteä etsimään pientä vaatetta, joten myös 50 ja 56 koon lahjoitukset tulevat suureksi avuksi moneen vähävaraiseen perheeseen. Lahjoitetut lähtevät myös vastikkeetta eteenpäin, laita hyvä kiertämään hengessä. Jokaiseen pakkaukseen pyritään laittamaan sekä uusia että kierrätettyjä vaatteita. Pakkaukset jaetaan sairaalan kautta vähävaraisille perheille, koska sairaalassa tiedetään perheiden tilanne ja tarpeet. Jatkossa jakelua voidaan laajentaa sitä mukaa kun vaatteita valmistuu ja palautuu, tavoite on että pakkaus saadaan tarvittaessa kaikille halukkaille paikallisille keskosperheille. 

Iso KIITOS kaikille yhteistyökumppaneille, ompelijoille ja neulojille!  Paljon hyvää on saatu aikaan jo tähän mennessä. Hyvän tekeminen jatkuu yhä. Tervetuloa mukaan!Tässä vaiheessa ollaan lähdössä hiihtolomille. Pakkauksia on tehty jo 69 kpl ja vaatteet on valmiina ainakin 24 seuraavaan pakkaukseen. Osaa vaatteista on enemmän ja osaa vähemmän. Tällä hetkellä pulaa on lähinnä housuista ja peitoista, joita tarvitaan huhtikuulle lisää. Hienosti on saatu lahjoituksina nyt peittokankaita ja trikoita vaatteisiin. Materiaalia on tällä hetkellä ainakin tuonne kesään saakka. Tässä välissä voi siis pitää hetken hengähdystaukoa ja nauttia varsin keväisistä päivistä. 

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.