Keskosvaatelainaamo

Keskosvaatelainaamo

Keskosprojekteissa ommellaan ja neulotaan hyväntekeväisyysperiaatteella pieniä keskosvaatteita ja neuleita. Projekteja on maassamme erilaisia, osassa neulotaan myssyjä ja villasukkia ja osassa ommellaan vaatteita 36-44 koossa tai virkataan lohtulonkeroita. Kaikki projektit toimivat melkolailla samoin periaattein, kankaat ja langat on saatu lahjoituksena tai käytetään omia tilkkuja ja lankoja. Ompelu ja tarvikelahjoitukset perustuvat vapaaehtoisuuteen, joista tulee hyvä mieli. Yhdellä on ylimääräisiä ja projektiin sopivia kankaita, toinen osaa ja ehtii ommella. Yhteistyöllä mahdollistetaan vaatteet monelle pienelle vauvalle.

Oma paikallisprojektimme täällä Turussa lähti liikkeelle nimellä -Starttipaketti keskosvauvoille (tyks alue). Perustimme tänne kotikulmille paikallisista ompelijoista ja neulojista koostuvan ryhmän ja mukanamme touhuaa kymmeniä eri ikäisiä ja erilaisilla taustoilla olevia ihmisiä. Kaikille yhteistä on tekemisen ilo ja auttamisen halu. Yhteinen projekti tuo iloa ja tekemistä monelle työttömälle, kotiäidille, omaishoitajalle ja vaikkapa eläkeläiselle. Yhteisessä projektissa mukana oleminen koetaan tärkeäksi. Osallistujat tekevät vaatteita ja neuleita rakkaudella pienten keskosvauvojen vuoksi. Meillä saa tehdä omaan tahtiin, ommella tai neuloa sitä mitä haluaa ja ehtii. Stressiä ei saa tekemisestä tulla. Valmiiden pakkausten jako tapahtui alkuun Tyksin keskolan kautta. Yhdessä me tekijät tuomme iloa ja lämpöä keskosperheisiin. Perheiltä saadut kiitokset vierittävät usein kyyneleen omaankin silmäkulmaan, niin tärkeäksi vaateapu koetaan. 

Jo muutaman kuukauden jälkeen meillä oli enemmän vaatetta tarjolla kuin oma alueemme tarvitsee. Toiminta laajentui valtakunnalliseksi ja nimeksi vaihtui Keskosvaatelainaamo. Vaikka nimessä on lainaamo, saa vaatteet toki pitää muistona vauvan ensimmäisistä viikoista. Lainaamon ajatus on mahdollistaa helppo kierrättäminen seuraavalle perheelle kauttamme. Tarkistamme vaatteiden kunnon ja tarvittaessa korjaamme, jos vaikka bodysta on nauha irronnut. Keskosvaatelainaamo muuttui valtakunnalliseksi keskellä koronakriisiä keväällä 2020. Koska sairaaloissa oli vierailukielto päällä, mietimme miten saamme pakkaukset perheille. Siirryimme postitukseen ja samalla tarjoutui mahdollisuus laajentaa toiminta kattamaan koko Suomea. Pakkauksista peritään pieni maksu, jolla katetaan pakkauksiin ostettavia kankaita, nauhoja, neppejä ja postutustarvikkeita. Kaikki tuotto mitä pakkauksilla saadaan, käytetään seuraaviin pakkauksiin. Meiltä on mahdollista saada myös hajusteallergiselle sopiva pakkaus. Teemme myös ilmaisia pakkauksia sairaalan kautta jaettavaksi vähävaraisille perheille. Mukaan toimintaan saimme runsaasti uusia ihmisiä, toiminnan laajennuttua kotikulmien ulkopuolelle. Iso kiitos kaikille mukaan lähteneille, yhdessä olemme enemmän!

Miksi sitten keskospakkausta tarvitaan? Moni miettii mistä löytää vaatteet keskosvauvalle.  50 cm vaatteet ovat ihan liian isoja ennenaikaisesti syntyneelle alle 2,5 kiloiselle vauvalle. Pikkukeskonen tarvitsee 40 ja 44 koon vaatteita ja näitä pienimpiä ei saa edes kaupoista, isompiakin vain satunnaisesti. Lainaamoidea lähti siitä että ihan pieniä vauvanvaatteita tarvitaan suhteellisen lyhyt aika ja ne ovat käyttökelpoisia tämän jälkeen vielä useammalle vauvalle. Kun toimintaa pyöritetään paikallistasolla on kohtuullisen helppoa hoitaa jakelua, kuljetuksia ja palautuksia ja toimintaa voidaan pyörittää vapaaehtoisvoimin. Laitetaan siis hyvä kiertämään useammalle perheelle. 

Mitä pakkaus sisältää?

Yhden vauvan paketissa on neljä settiä vaatteita eli 4 bodya ja 4 housut tai näistä yksi voi olla myös haalari sekä pipoja, tumppuja, neulesetti sekä pikkuinen peitto. Pakkausten sisältö on uniikki vaatteiden ja oheistuotteiden saatavuuden mukaan. Pakkaus on tarkoitettu vauvan käyttöön kotona ja sairaalassa, kun vauva saa käyttää jo omia vaatteitaan.  

Aikaisemmin  henkilökuntamme ompeli ja neuloi vapaa-ajallaan eri keskosvaatekeräyksiin vaatteita. Eniten 2019 tekemämme vaatteita, pipoja ja tumppuja löytyy Untuvapakkauksen saaneilta perheiltä, yhteensä noin 3000 kpl. Syyskuussa 2019 kun Untuvapakkaus projekti jäi tauolle, meidän piti etsiä uusi projekti, johon voimme ommella ja neuloa. Kalenteriin tuli samalla tilaa pitkään suunnitellun lainaamon käynnistämiselle. Alkuun ajatus oli varsin pienimuotoisesta toiminnasta, mutta meillä on täällä Turun seudulla paljon aktiivisia käsityöihmisiä, ja -kerhoja, jotka halusivat tulla mukaan tekemään pieniä vaatteita ja neuleita. Avosylin otamme heidät mukaan, sillä yhdessä olemme enemmän. Logistisesti on myös helpompaa, taloudellisempaa ja ekologisempaakin hoitaa vaatteiden tekoa, kangas- ja vaatekeräystä ja lahjoitusten jakelua paikallistasolla. 

Vaatteiden ja neuleiden valmistuksen mahdollistaa niin yksityisten kuin myös yhteistyökumppaneidemme kangaslahjoitukset. Ompelijoiden tilkut ja yritysten pakanloput saavat uuden elämän pienten ihmisten vaatteina. Hyvää kanssamme on ollut tekemassa myös mm. Myllymuksut, PaaPii, Kuosiverstas, Ompeluliike Sopiva ja Majapuu kangaslahjoitusten muodossa. Nyt toiminnan laajennuttua, mukaan on tullut useita muitakin yrityksiä.

Iso KIITOS kaikille yhteistyökumppaneille, ompelijoille ja neulojille!  Paljon hyvää on saatu aikaan jo tähän mennessä. Hyvän tekeminen jatkuu yhä. Tervetuloa mukaan!Tässä vaiheessa ollaan lähdössä hiihtolomille. Pakkauksia on tehty jo 69 kpl ja vaatteet on valmiina ainakin 24 seuraavaan pakkaukseen. Osaa vaatteista on enemmän ja osaa vähemmän. Tällä hetkellä pulaa on lähinnä housuista ja peitoista, joita tarvitaan huhtikuulle lisää. Hienosti on saatu lahjoituksina nyt peittokankaita ja trikoita vaatteisiin. Materiaalia on tällä hetkellä ainakin tuonne kesään saakka. Tässä välissä voi siis pitää hetken hengähdystaukoa ja nauttia varsin keväisistä päivistä. 

Myllymuksujen leikkuujäämistä saimme nämä alla olevat vaatteet ja peitot aikaiseksi. Yhteistyötä parhaimmillaan.

Tässä vaiheessa eletään huhtikuuta 2020 ja Keskosvaatelainaamon ensimmäisiä hetkiä. Ihanan porukan kanssa tätä on kiva tehdä. Meillä työnjako on sellainen että postitukset on minun vastuullani ja ompeluun sekä muuhun toimintaan osallistuu kaikki omien aikataulujensa ja voimavarojensa puitteissa. Jokaisen panos on tärkeä.

Tiedättekö, kun on ensin tilanne, että saa lankoja lahjoituksena ja ne tehdään pipoiksi. Sitten alkaa metsästäminen, että saadaan näille pariksi sukat. Tässä pakkauksen tekijän hommassa on monenlaisia vaiheita ja välillä joutuu olemaan luovakin. Koska haluamme mahdollisimman kauniisti toisiinsa sopivat parit vaatteille, voi joku pipo tai body odotella sopivaa paria jopa kuukausia. Sitten kun se tulee eteen on reimu suunnaton. Vaatteitahan me ensisijaisesti teemme, mutta kuka sanoo ettei niiden tarvitsisi olla myös ilo silmälle. Ostetut kankaat mahdollistavat pakkauksiin herkkukuoseja ja pareja parittomille. 

Kesäkaudella tulee vähemmän tehtyä neuletöitä. Tässä vaiheessa puikot jäävät odottamaan syksyä. Eletään toukokuun alkupäiviä 2020.


Tykkään tehdä tällaisia settejä, joissa on mahdollisesti myös pipot ja tumput samaa kuosia. Kuitenkaan aina se ei ole mahdollista, koska saamamme palat voivat riittää bodyn etupalasta-kokonaiseen settiin tai tuplien settiin kankaan mitoista riippuen. Kaikki pyritään hyödyntämään. Resoria yhteen pakkaukseen uppoaa noin 60 cm ja se on useimmiten kokonaan ostettava kangas, sillä resoria tulee harvoin lahjoituksena. 

Tämä sekä allaoleva setti valmistui noin 60 cm korkeasta täysleveästä palasta. Pakkauksen vaatteisiin menee noin 1,2 metriä trikoota tai joustocollegea koossa 40. Tilkkupeittoon menee noin 80 cm puuvillakangasta tai trikoota sekä 60 cm vanua. Neppareita bodeihin ja haalareihin uppoaa monen euron edestä. Pakkauksen kankaiden ja tarvikkeiden arvo on lähemmäs 50 euroa ilman neuleita ja työtä, joka tehdään ilmaiseksi hyväntekeväisyysperiaatteella. 

Kaksi ylläolevaa settiä on valmistunut 15 euron tilkkupussista, lisätttynä yksiväriset ja resorit muista ostokankaista. Tilkut ovat aarre, joilla saadaan hinta pysymään edullisena perheille. 

Tässä vaiheessa jäädään juhannuksen viettoon. Grillataan ja nautiskellaan lämmöstä. Huomenna voi taas jatkaa puuhastelua pienten kaavojen parissa ja leikata lisää ommeltavaa. Leikkuuseen menee itse asiassa enemmän aikaa kuin ompeluun, ainakin itselläni. Tykkään askarrella pienistä paloista ja sommitella niitä yhteen yksiväristen kanssa. 


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.