Keskosvaateprojektimme

Keskosvaateprojektimme

Keskosprojekteissa ommellaan useimmiten lahjoituskankaista ja tilkuista vaatteita suomalaisille keskosvauvoille. Olimme tiimimme kanssa lähes vuoden mukana ompelemassa ja neulomassa vapaa-ajallamme Untuvapakkauksiin vaatteita, sukkia ja pipoja. Vaatteita valmistui koossa 36-48. Kankaat saatiin pääsääntöisesti lahjoituksena yhteistyökumppaneiltamme tai pakkaajien varastoista, jonkin verran myös lahjoituksena paikallisilta ompelijoilta. Jokainen ommeltu vaate tuli perheissä tarpeeseen. Pakkauspyyntöjä tuli parhaimpaan aikaan yli 30 viikossa, se oli hurja määrä muutaman hengen pyörittämälle projektille. 

Taustatiimi eli projektille ja auttamiselle, mukaan tarttui elinikäisiä ystäviä. Oli ilo huomata se auttamisen halu ja tarve, joka monelle omaishoitajalle ja eläkeläiselle tuo iloa ja tekemistä päivään. Ihmiset tekivät vaatteita ja neuleita pienten ihmistainten vuoksi. Untuvapakkaus on nyt tauolla määrittämättömän ajan, eikä vaatteita ole tarjolla projektin kautta. Tämä antaa meille mahdollisuuden keskittyä jatkossa oman alueemme keskosperheisiin ja allergiapakkauksiin. Kaikkea hyvää ja kiitos Untuvapakkausten tekijätiimille, ilman neulojia, virkkaajia, ompelijoita, pakkaajia tai autokuriireita ei olisi saatu matkaan pakkauksiakaan. Pakkaajana perheiltä saadut vuolaat kiitokset vierittivät usein kyyneleen omaankin silmäkulmaan, niin tärkeä pakkaus oli heille vauvan ensikuukausina. Yhdessä me tekijät toimme iloa ja lämpöä keskosperheisiin. Alemmas olen kerännyt kuvia ompelemistamme vaatteista.

Tarvitsetko pakkauksen? Meille jäi iso määrä Untuvapakkausta varten ommeltuja, leimattuja ja leikattuja vaatteita projektin päättyessä. Meillä ei ole varastointimahdollisuutta näille pidemmäksi aikaa, joten laitamme ne jakoon keskosperheille ensisijaisesti täällä Tyks alueella. Eniten on leikattuna pienintä 40-44 senttiselle sopivaa vaatetta ja housuja. Leimatut ja lahjoituskankaista tehdyt vaatteet lahjoitetaan ilmaiseksi tai postituskuluja vastaan, jos et pääse noutamaan. Ota yhteyttä niin katsotaan järjestyisikö teillekin pakkaus. 

Näiden lahjoitettavien pakkausten lisäksi meillä on oma paikallisprojektimme  -Starttipaketti keskosvauvoille (tyks alue)-, jossa halukkaat ompelevat ja neulovat vauvoille vaatteita. Me keräämme lahjoitukset yhteen ja toimitamme ne perheille. Projektiin saa osallistua mistä päin tahansa, mutta pakkausten jako on aluksi vain Tyks alueelle. Tulossa on myös toivottu allergeenivapaa pakkaus, joka tulee myyntiin verkkokauppaamme syksyn aikana. Allergeenivapaasta pakkauksesta veloitetaan kankaiden hinta, sillä kankaat ostetaan uusina tähän pakkaukseen, eikä saada lahjoituksina. Ompelutyö tehdään tähänkin hyväntekeväisyytenä ja kotiompelutasoisena. Toiveita värimaailmasta voi esittää allergeenivapaaseen pakkaukseen. Allergeenivapaa tarkoittaa tässä eläimetöntä, hajusteetonta, homeetonta ja savutonta ympäristöä tehdä vaatteet ja koota pakkaukset. Allergeenivapaiden pakkausten kankaat ovat vauvalle turvallisista öko-tex 100 tai luomulaatua. Käytämme paljon mm. PaaPiin kankaita pakkauksissa.

Miksi sitten keskospakkausta tarvitaan? Kaupoissa myydään pääsääntöisesti 50 cm ja isompia vaatteita, jotka ovat ihan liian isoja ennenaikaisesti syntyneelle alle 2,5 kiloiselle vauvalle. Joistain kaupoista saa jo 44 kokoisia vaatteita, mutta ne eivät riitä kuin harvalle ja niitä on saatavilla lähinnä isojen kaupunkien ketjuliikkeistä. Yhdessä pakkauksen sisältö on hieman vaihteleva määrä vaatteita, riippuen lapsen koosta ja siitä tarvitaanko kasvaessa isompaa vaatetta, esim. paketissa voi olla 40 ja 44 koon vaatteita, ennenkuin vauva siirtyy käyttämämään kaupoista saatavaa 50 cm kokoa. 

Jonkinlaisena keskiarvona yhden vauvan paketissa voi olla vaikkapa 3-4 bodya ja saman verran housuja, 1-2 haalaria sekä pipoja, tumppuja, tarvittaessa turvalonkero sekä pikkuinen peitto. Pakkausten sisältö vaihtelee myös vaatteiden ja oheistuotteiden saatavuuden mukaan. Pakkaus on tarkoitettu vauvan käyttöön kotona tai tarvittaessa myös sairaalassa, silloin kun vauva saa käyttää jo omia vaatteitaan.. Pakkauksen vaatteet kannattaa palauttaa projektiin kun vauva on kasvanut niistä ulos ja tukea näin projektin jatkuvuutta ja tuoda toisellekin keskosperheelle apu pienten vaatteiden muodossa. Ompelu ja tarvikelahjoitukset perustuvat vapaaehtoisuuteen, joista tulee hyvä mieli. Mahdollisissa lahjoitus- tai pakkauksen palautusasioissa voi laittaa viestiä minulle yhteydenottokortilla. Meille palautetuista pakkauksista saa 15 euron lahjakortin verkkokauppaamme.

10.9.19 mennessä on tehty paljon hyvää: 1655 bodya, haalaria tai housua, 887 trikoopipoa tai tumppuparia, 61 neulottua pipoa tai sukkaparia, 32 peitettä (plus syksyiset peitot, joilla oli niin kiire uusiin koteihin ettei kuvaamaan ehditty) ja 10 kpl lonkeroita. Yhteensä hurjat 2645 vaatetta ja tuotetta. Keskimäärin tämä tarkoittaa noin 250 perheen vauvojen vaatettamista. Kaiken tämän on mahdollistanut myös yhteistyökumppaneidemme kangaslahjoitukset. Projektia on kanssamme ollut tukemassa myös mm. Myllymuksut, PaaPii, Kuosiverstas, Ompeluliike Sopiva ja Majapuu, joiden lahjoittamista kankaista olemme saaneet tehdä ihania vaatteita.

Oman hajuste- ja homeyliherkkyyteni vuoksi en voi enää valmistaa vaatteita lahjoituskankaista, vaan pakkauksia ompelen jatkossa vain uusista materiaaleista. Untuvapakkauksessa pääosa kankaista oli lahjoitettuja, osa eläinperheistä ja osa pitkään varastoituja ullakonhajuisia, osa ehkä peräisin myös kosteusvaurioituneista taloista. Näitä tuuleteltiin ja pestiin viikkokausia ilman että haju lähti. Osa kankaista todettiin siksi projektiin kelpaamattomiksi. Tämä valtava pyykkirumba lisäsi allergiaoireiluni sen verran pahaksi lääkityksestä huolimatta, että lopettamisajatus kävi jo keväällä kertaalleen mielessä. Lääkevaihdon jälkeen pystyin jatkamaan vielä hetken, mutta nyt syksyn homekauden tullen tilanne meni jo hankalaksi. Haikein mielin suljin projektin oven, sillä myös tehtäväni pakkaajana kävi tarpeettomaksi toistaiseksi. Kun yksi ovi sulkeutuu, se tuo mukanaan myös jotain uutta. Pääsen nuuhkimaan vauvantuoksua pakkauksia viedessäni <3

Lisään alle kuvia tekemistämme vaatteista, pahoitteluni vaihtelevasta kuvanlaadusta, iltahämärässä kun usein näitä kuvia napsin tähän tarkoitukseen:

20.10.18

30.10.18 

Hurjat 165 paria tumppuja! Lisäksi 17 bodya koossa 40, 13 housut, 2 haalaria, 11 peittoa, 9 neulepipoa ja 7 villasukat ja 33 trikoopipoa.

21.11.18.

40 koon body ja housut settejä

40 koon body ja housut settejä

44 koon body ja housut settejä

44 koon body ja housut settejä

44 koon body ja housut settejä

44 koon haalareita jc 

44 koon haalareita joustofrotee ja velour

44 koon parittomat vaatteet

tumppuja pieniin käsiin

2.1.19

Tavoitteemme on 1000 vaatetta keräykseen. 

Mitähän sitä tuli luvattua uudenvuoden yönä? Tavoite on toki korkea, mutta ei mahdoton. Lokakuun puolivälistä vuoden vaihteeseen valmistui lähes 400 vaatetta ja tumppuja sekä pipoja yli 200. Haasta itsesi ja lähde mukaan! 

Toisinaan kangas ei riitä kokonaiseen vaatteeseen. Tykkään itse yhdistellä eri palasia keskenään, kuitenkin siten ettei värit riitele keskenään. Tässä yllä esimerkkejä yhdistelmistä. 

Paapiin lahjoituksesta teimme tällaisen setin. Suloisia vai mitä?

Helpottaaksemme pakkaajien työtä olemme yhdistelleet valmiiksi bodeja ja sävyihin sopivia yksivärisiä housuja pareiksi. 

Haalareihin sopii hyvin velourit ja joustofroteet. 

Ohuempaa uni- tai kesähaalaria valmistuu trikoosta.

40 koon haalareita pikkuisimmille vauvoille.

40 koon settejä

44 koon valmiita settejä, osassa mukana myös pipo ja tumput samaa sarjaa.

Tämä tammikuussa 2019 ommellut. Tammikuun saldo on 43 bodya, 33 housut, 39 haalaria, 44 pipoa, 54 tumppuparia. Vaatteiden kokonaismäärä vuodelle 2019 siis 115+98 kpl tähän mennessä. Hyvässä tahdissa mennään kohti tuhatta.

44 koon bodeja

44 koon bodeja ja asusteita

44 kokon settejä

44 koon housuja

44 koon housuja

44 koon housuja ja asusteita

Merinovillaisia pipoja ja sukkia lämmittämään pikkuisia. 

7.2.19 Sisältö: 45 bodya, 51 housut, 9 trikoopipoa, 14 tumput, 10 merinovillapipoa ja 10 villasukat

Ompelusaldo tälle vuodelle nyt 115+96=211 vaatetta ja 98+23=121 asusteet sekä 20 neulotut

25.2.19 

25.2.19: 17 body ja housut settiä koossa 40, 31 bodya koko 44, 11 haalaria koko 44, 10 housut koko 44, 14 pipoa ja 17 tumput

Ihania tilkkupeittoja lämmittämään pikkuisia, näissä riittää tutkittavaa myös konttausikäiselle.

Ompelusaldo tälle vuodelle 25.2.19 on 211+86=297 kpl vaatteita ja 121+31=152 kpl asustetta, 20+23=43 kpl neulottuja pipoja ja sukkia, 12 kpl peitteitä, virkattuja lonkeroita vielä nolla

40 koon settejä

40 koon settejä

40 koon settejä nämäkin

44 koon settejä

44 koon settejä

44 koon settejä

Myös ylläolevat kokoa 44

Haalarit kokoa 44

Nämäkin haalarit kokoa 44

Housuja koko 44

Pipoja ja tumppuja


13.3.19 Sisältö. Bodeja 55 kpl, housuja 63 kpl, haalareita 13 kpl, pipoja 32 kpl, tumppuja 38 paria ja 2 lonkeroa.

Ompelusaldo tälle vuodelle 25.2.19 on 297+121=418 kpl vaatteita ja 152+70=222 kpl asustetta, 43 kpl neulottuja pipoja ja sukkia, 12 kpl peitteitä, virkattuja lonkeroita 2 kpl

13 bodya kokoa 44, sopii myös vaikka kaksosille samisteluun

12 bodya koko 44

4 haalaria ja 3 pipoa

7 pipoa 

Äidin käsissä syntyi kaikki neuleet. 

Välisaldo tähän projektiin 30.3.19 on 848 bodya, haalaria tai housua, 420 trikoopipoa tai tumppuparia, 61 neulottua pipoa tai sukkaparia, 12 peitettä (tästä puuttuu syksyiset peitot saldosta) ja 10 kpl lonkeroita. Yhteensä hurjat 1351 tuotetta. Tavoitteemme oli tuhat kpl, vähän sellainen villi uudenvuodenlupaus, jonka en edes uskonut toteutuvan. Määrä ihan yllätti meidätkin, mutta ihan täydestä sydämestä on jokainen vaate ommeltu ja pipo tai sukat neulottu. Jos jostain on tullut hyvä mieli niin tästä että saamme olla mukana auttamassa niinkin montaa perhettä. 

Tahti kiihtyy, enää ei ehdi vapaapäiviä pitämään: 80 kpl 44 kokoa, osa 48 koon bodeja näissä yllä olevissa kuvissa, jokunen 40 koon taisi olla mukana myös.

17 kpl 44 koon haalareita

Pipoja 26 kpl koossa 32 sekä 12 kpl housuja koossa 44. 

12 kpl peittoja pikkuisille

3.5.2019

Ylläolevat 40 koon bodyt ja peitot 20.5.19

Valmiita pakkauksia voi kysyä toistaiseksi sähköpostilla. Meille voi myös lahjoittaa 40-50 koon vaatteita toimitettavaksi seuraavalle keskosperheelle. Lahjoitetut lähtevät myös vastikkeetta eteenpäin, laita hyvä kiertämään hengessä. Kierrätyspaketeista veloitetaan ainoastaan postituskulut 10 euroa, jos pakkaus postitetaan. 

Kysyttävää? Yhteydenottokortilla tavoittaa :)

ISO KIITOS lahjoituksista kaikille yhteistyökumppaneille ja yrityksille, jotka olivat mukanamme auttamassa perheitä! Paljon hyvää saatiin aikaan.

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.