Untuvapakkaus

Untuvapakkaus

Vuosittain olen osallistunut johonkin hyväntekeväisyys projektiin joulun alla. Tänä vuonna kohteenani on Untuvapakkaus, jossa ommellaan muista ompeluista ylijääneistä paloista ja tilkuista vaatteita suomalaisille keskosvauvoille. Projektina tämä ei pääty jouluun vaan tätä jatkamme myös ensi vuonna antamalla oman ompelupanoksemme vapaa-ajallamme. Kankaat saadaan pääsääntöisesti lahjoituksena. Vaatteita tarvitaan eniten koossa 44, mutta myös 36 ja 40 kokoisia ommellaan. Projektiin otetaan vastaan nykyaikaisia puuvillaisia trikoita ja bambuisia neuloksia sekä puuvilla-elastaani resoreita lahjoituskankain, pulaa on myös metallisista prym/new star neppareista. Osan lahjoistuskankaista ompelemme itse ja osa lähtee meiltä sitten eteenpäin niille projektin ompelijoille, joilla on sillä hetkellä pulaa kankaista. Jokainen ommeltu vaate on tarpeen. Pakkauspyyntöjä tulee päivittäin välillä montakin. Yhdistys päättää kenelle pakkaus myönnetään tarpeen mukaan.  

Miksi sitten pakkausta tarvitaan? Kaupoissa myydään pääsääntöisesti 50 cm ja isompia vaatteita, jotka ovat ihan liian isoja ennenaikaisesti syntyneelle vauvalle. Joistain kaupoista saa jo 44 kokoisia vaatteita, mutta ne eivät riitä kuin harvalle eikä niitä ole saatavilla kaikkialla. Yhdessä pakkauksessa on hieman vaihteleva määrä vaatteita, riippuen lapsen koosta ja siitä tarvitaanko kasvaessa isompaa vaatetta, esim. paketissa voi olla 40 ja 44 koon vaatteita, ennenkuin vauva siirtyy käyttämämään kaupoista saatavaa 50 cm kokoa. Jonkinlaisena keskiarvona yhden vauvan paketissa on 4-5 bodya ja saman verran housuja, 1-2 haalaria sekä pipoja, tumppuja, turvalonkero sekä pikkuinen peitto. Pakkausten sisältö vaihtelee myös vaatteiden ja oheistuotteiden saatavuuden mukaan. Pakkaus on tarkoitettu vauvan käyttöön kotona tai tarvittaessa myös sairaalassa, silloin kun vauva saa käyttää jo omia vaatteitaan ja kotiutuminen on lähellä. Pakkauksen vaatteet kannattaa palauttaa projektiin kun vauva on kasvanut niistä ulos ja tukea näin projektin jatkuvuutta ja tuoda toisellekin keskosperheelle avun pienten vaatteiden muodossa. Ompelu ja tarvikelahjoitukset perustuvat vapaaehtoisuuteen, joista tulee hyvä mieli. 

Olisiko sinulla lahjoitettavaa projektiin? 

Jos haluat tehdä hyvää ja lahjoittaa hajusteettomasti pestyä tai pesemätöntä ja ehdottomasti homevapaata kuivissa sisätiloissa säilytettyä materiaalia meille käytettäväksi projektissa, otamme ne mielellämme vastaan. Lemmikit eivät ole este projektille, mutta niistä on hyvä mainita, jotta kankaat eivät päädy eläinallergiseen perheeseen ommeltavaksi. Materiaaliksi ei sovellu fleece, keinokuidut tai akryyli. Näitä materiaaleja sisältävät kankaat joudumme hylkäämään paketeista ja lahjoitamme esim. kouluille askartelumateriaaliksi. Fleece käy peittojen välivuoreksi. Langoiksi kaipaamme puuvilla- ja bambulankoja lonkeroita varten sekä pipoiksi ja tumpuiksi. Sukkalangaksi käy myös pehmeä babymerinolanka, peittoihin myös 7 veljestä tai nalle -tyyppiset langat. 

Untuvapakkauksen FB sivut löydät täältä. Tule mukaan joko tarvikelahjoittajaksi tai ompelijaksi. Liittymällä jäseneksi autat projektia hankkimaan esimerkiksi metallineppareita, joita tarvitaan kymmeniä jo yhteen pakkaukseen. Untuvapakkauksen kotisivut löytyvät osoitteesta www.untuvapakkaus.fi.

Lisään alle kuvia tekemistämme vaatteista, pahoitteluni vaihtelevasta kuvanlaadusta, iltahämärässä kun usein näitä kuvia napsin tähän tarkoitukseen:

Yllä olevat toimitettu pakkaaja Sarille 20.10.18

Yllä olevat toimitettu projektin vetäjä Katjalle 30.10.18 

Hurjat 165 paria tumppuja! Lisäksi 17 bodya koossa 40, 13 housut, 2 haalaria, 11 peittoa, 9 neulepipoa ja 7 villasukat ja 33 trikoopipoa.

Yllä olevat postitettu Katjalle 21.11.18.

40 koon body ja housut settejä

40 koon body ja housut settejä

44 koon body ja housut settejä

44 koon body ja housut settejä

44 koon body ja housut settejä

44 koon haalareita jc 

44 koon haalareita joustofrotee ja velour

44 koon parittomat vaatteet

tumppuja pieniin käsiin

Yllä olevat toimitettu Hannalle 2.1.19

Vuoden 2019 tavoitteemme on 1000 vaatetta keräykseen. 

Tavoite on toki korkea, mutta ei mahdoton. Lokakuun puolivälistä vuoden vaihteeseen valmistui lähes 400 vaatetta ja tumppuja sekä pipoja yli 200. Haasta itsesi ja lähde mukaan! 

Toisinaan kangas ei riitä kokonaiseen vaatteeseen. Tykkään itse yhdistellä eri palasia keskenään, kuitenkin siten ettei värit riitele keskenään. Tässä yllä esimerkkejä yhdistelmistä. 

Paapiin lahjoituksesta teimme tällaisen setin. Suloisia vai mitä?

Helpottaaksemme pakkaajien työtä olemme yhdistelleet valmiiksi bodeja ja sävyihin sopivia yksivärisiä housuja pareiksi. 

Haalareihin sopii hyvin velourit ja joustofroteet. 

Ohuempaa uni- tai kesähaalaria valmistuu trikoosta.

40 koon haalareita pikkuisimmille vauvoille.

40 koon settejä

44 koon valmiita settejä, osassa mukana myös pipo ja tumput samaa sarjaa.

Tämä tammikuussa 2019 ommeltu laatikollinen matkaa pakkaaja Sarille, joka lähettää vaatteet eteenpäin keskosperheille pakkauspyynnön saatuaan. Tammikuun saldo on 43 bodya, 33 housut, 39 haalaria, 44 pipoa, 54 tumppuparia. Vaatteiden kokonaismäärä siis 115+98 kpl tähän mennessä. Hyvässä tahdissa mennään kohti tuhatta.

44 koon bodeja

44 koon bodeja ja asusteita

44 kokon settejä

44 koon housuja

44 koon housuja

44 koon housuja ja asusteita

Merinovillaisia pipoja ja sukkia lämmittämään pikkuisia. 

Nämä ylläolevat vaatteet lähtivät pakkaaja Hannalle 7.2.19 Sisältö: 45 bodya, 51 housut, 9 trikoopipoa, 14 tumput, 10 merinovillapipoa ja 10 villasukat

Ompelusaldo tälle vuodelle nyt 115+96=211 vaatetta ja 98+23=121 asusteet sekä 20 neulotut

Nämä neuleet matkasivat 25.2.19 pakkaaja Katjalle

Pakkaaja Katjalle matkasivat 25.2.19 myös nämä eli 17 body ja housut settiä koossa 40, 31 bodya koko 44, 11 haalaria koko 44, 10 housut koko 44, 14 pipoa ja 17 tumput

Ihania tilkkupeittoja lämmittämään pikkuisia, näissä riittää tutkittavaa myös konttausikäiselle. Myös nämä Katjalle.

Ompelusaldo tälle vuodelle 25.2.19 on 211+86=297 kpl vaatteita ja 121+31=152 kpl asustetta, 20+23=43 kpl neulottuja pipoja ja sukkia, 12 kpl peitteitä, virkattuja lonkeroita vielä nolla (yritän opetella)

40 koon settejä

40 koon settejä

40 koon settejä nämäkin

44 koon settejä

44 koon settejä

44 koon settejä

Myös ylläolevat kokoa 44

Haalarit kokoa 44

Nämäkin haalarit kokoa 44

Housuja koko 44, ylärivi ja keskirivi oransseja lukuunottamatta lähetetty ilman paria. Alarivi ja oranssit ovat löytäneet kumppanin yllä olevista seteistä.

Pipoja ja tumppuja, osa tumpuista puuttuu kuvista.


Tämän setin lähetän pakkaaja Hannalle 13.3.19 Sisältö. Bodeja 55 kpl, housuja 63 kpl, haalareita 13 kpl, pipoja 32 kpl, tumppuja 38 paria ja 2 lonkeroa.

Ompelusaldo tälle vuodelle 25.2.19 on 297+121=418 kpl vaatteita ja 152+70=222 kpl asustetta, 43 kpl neulottuja pipoja ja sukkia, 12 kpl peitteitä, virkattuja lonkeroita 2 kpl
Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.

Katja Korhonen

Untuvapakkauksen puolesta haluan kiittää avustanne ❤️ Olemme otettuja näin upeista ja taidolla tehdyistä vaatteista, joita projektimme on saanut todella suuren määrän. Yhteistyöterveisin: Katja