Muutto mielessä?
Ihmiset ovat ahkeria muuttamaan. Paikkaa vaihdetaan perheen kasvaessa tai pienentyessä, opiskelemaan lähdettäessä, työn perässä ja vaihtelun vuoksikin. Ahkerimmin muutetaan saman kunnan sisällä asunnosta toiseen. Ihmiset ovat asuneet pitkälti samoilla seuduilla lähellä sukulaisia ja ystäviä ennen kuin työ vie mukanaan kauemmas, jopa toiselle puolelle maapalloa. Kaupunkeihin suuntaava muuttoliike on kasvanut kovaa vauhtia. Maaseudulla tämä näkyy asuntomarkkinoilla, hyvänkin asunnon voi saada edullisesti, koska se sijaitsee kaukana kasvukeskuksista tai keskustoista. Varjopuolena on maaseutukuntien kohtuuttoman pitkät myyntiajat, kaikkiin asuntoihin ei löydy asukasta millään hinnalla. Osa maaseudun asunnoista rapistuu asukkaiden puutteessa ja kokonaisia kerrostaloja puretaan koska niihin ei löydy asukkaita. Suurten kaupunkien keskustoissa ja suosituilla lähiöasuntoalueilla kysyntää olisi enemmän kuin tarjontaa. Tämä on nostanut hinnat korkealle tietyillä alueilla. Jos asunnon ei tarvitse sijaita lähellä keskustaa, koulujen välitttömässä läheisyydessä tai edes tiheän bussiverkon lähettyvillä voi asunnon saada murto-osalla suosikkialueiden hintatasosta.
Sijainti painaa kuitenkin paljon siinä mistä kotinsa haluaa ostaa tai vuokrata. Lasten aloitettua koulunkäynnin, asunnon vaihto toiselle paikkakunnalle on haastavampaa kuin pikkulapsiperheellä tai lapsettomalla. Moni ei halua vaihtaa lapsen koulua tai kaveripiiriä muuton vuoksi. Tästä syystä jäädään entiseen, ehkä liian pieneen asuntoon ja pärjätään siinäkin. Olihan sitä ennenkin tupa ja keittonurkkaus. Riippumatta siitä mikä on oma tarve asunnon vaihdolle, muutto mullistaa elämää aina jollain tapaa. Uusi asuinympäristö tuo mukanaa uuden lähikaupan, kirjaston, bussiyhteydet, koulut, kerhot, harrastusmahdollisuudet ehkä työpaikan sekä naapurit. Uuteen ympäristöön sopeutuminen vie aikansa, vuodessa uudet rutiinit ja lähiseudut ovat tulleet jo tutuiksi.
Muuttoliike vaihtelee hieman vuosittain. Eniten muutetaan saman kunnan sisällä. Tällaisia muuttoja on tilastokeskuksen mukaan noin 590 000 kpl vuosittain. Kunnasta toiseen, mutta samassa maakunnassa muuttaa 282 000 henkeä vuosittain ja maakuntaa vaihtaa 133 000 ihmistä vuodessa. Ulkomaille muuttaa 17 000 henkeä vuosittain. Suomeen taasen on muuttanut viimeisten vuosien aikana noin 30-35 000 henkeä vuodessa. Sekä ulkomaille että ulkomailta muutto on lähes kolminkertaistunut viimeisen 20 vuoden aikana. On siinä iso määrä muuttotavaraa kannettavaksi ja uutta elämänympäristöä opiskeltavaksi.
Miten sitten selvitä muutosta mahdollisimman helpolla?
Karsiminen
Olen muuttanut useita kertoja niin Suomessa kuin ulkomailla. Kaikenlaiset muutot ovat tulleet tutuiksi pakettiautosta rekkaan. Muutto opiskelija-asuntoon on monen ensimmäinen oma muutto. Muuttamisen valmisteluihin kannattaa varata reilusti aikaa ja samalla käydä kriittisesti läpi tavaroita joita mukanaan kantaa. Ei ole kerta ensimmäinen kun tavaraa on enemmän kuin asuntoon mahtuu. Kaapit ovat yllättävän tilavia, jos ne sulloo täyteen tavaraa. Totuuden nimissä muistatko mitä kaapin perällä on ja koska olet sitä käyttänyt? Ensiasunnon kohdalla liika tavara on harvoin ongelma, mutta siinä vaiheessa kun on jo lapsia ja monenlaista tarviketta säästetty tulevia sukupolvia varten iskee muuttovaiheessa totuus vasten kasvoja. Rojun taltuttamiseen löytyy monenlaisia oppaita, kysäise vaikka kirjastosta sopivaa luettavaa. Jos muutat ulkomaille tilapäisesti, ota mukaasi vain se mitä ehdottomasti tarvitset etkä voi sitä kohtuudella hankkia tai lainata perillä. Konttirahti on kallista ja tulee perässä noin kuukauden viivellä. Pysyvässä muutossa on hyvä karsia kaikki se pois minkä rahtaamisesta et halua maksaa pakollista enempää. Huonekaluja ja astioita saa perilläkin. Joskus muutto ulkomaille voi olla uuden alku tai odotettu seikkailu ja mukaan otetaan vain rakkaimmat muistoesineet ja matkalaukullinen vaatteita. Käytössä oleva budjetti myös määrittelee paljonko voidaan hankkia uutena, jos vanhat on lahjoitettu tai myyty vaikkapa nettikirpputorilla pois ennen muuttoa. Sanomattakin on selvää ettei Ikean muutaman kympin lipastoa kannata lähteä rahtaamaan rapakon toiselle puolen.
Miten sitten valita ne tavarat jotka mukaan otetaan ja miten karsia ne mitä ei tarvitse mukana raahata? Tehdäkö karsinta lähtöpäässä vai uudessa kodissa kun näkee mitä kaappeihin mahtuu? Molempia tapoja olen käyttänyt, mutta kokemuksesta viisastuneena en kuljeta enää turhuuksia mukana. Omat lapseni ovat jo aikuisiässä, eikä mukana ole moneen vuoteen kuljetettu rattaita, sittereitä, hiekkaleluja, vauvanvaatteita, leluja tai muutakaan pikkulapsikauteen kuuluvaa rojua. Näistä on hyvä aloittaa karsiminen. Toki olen säästänyt jokaiselle lapselle jotain heidän lapsuudestaan. Tämän kokoelman olen lahjoittanut heille silloin kun muuttivat pois kotoa. Heille säästetyt tavarat mahtuvat kenkälaatikkoon. Pois lähtevät tavarat lahjoitettiin kierrätykseen, sellaisille perheille joilla oli tarve kyseisille tavaroille ja rikkinäiset lajiteltiin surutta kierrätysroskikseen.
Muuttojen myötä on oppinut tarkastelemaan pakollisia tarpeita ja luopumaan turhista tavaroista. En ole koskaan ollut materialisti, mutta aina sitä unohtuu jotain kaappien perälle tai sitä vaan sopeutuu eteisen nurkassa nököttävään kirppispöytää odottavan kassin olemassa oloon. Suosittelen käyttämään pakkaamiseen ja karsintaan aikaa jopa viikkoja asunnon koosta riippuen. Tämä ennakkotyö helpottaa muuttoa ja ehkä tarvitset pienemmän muuttoautonkin. Muutama vuosi sitten kun muutin omakotitalosta käytin pakkaamiseen yli kuukauden aikaa. Siltikään tavaramäärä ei mahtunut uuteen taloon, jossa oli vähemmän säilytyskaappeja ja vaatehuone oli entisen huoneen kokoisen sijaan rappusten alla oleva matala kolo. Vieläkin tehokkaammalla ja aikaisemmin aloitetulla karsimisella oltaisiin vältetty se monen kuution laatikkokasa, joka ajelehti tien tukkona jonkun tovin. Olin lajitellut muuttotavarat jo alunperin pidä, lahjoita, kirppis ja roskat ajatuksella. Aika vähän loppujen lopuksi sitten karsittiin enää uudelleen. Se jäi mikä oli oikeasti tarpeellista ja käytössä. Meillä taisi olla kirppispaikka lähes vuoden tämän röykkiön myyntiä varten, pääosin siinä oli hyvin kaupaksi käyvää lasten tavaraa, pieneksi jääneitä harrastusvälineitä ja iso kasa astioita. Ihan kivan summan niiden myynnistä sai, mutta jälkiviisaana olisi kannattanut vain lahjoittaa kaikki pois. Vähemmällä vaivalla olisi päässyt kaiken muun uuden keskellä. Jatkuva kirpparilla järjestämässä juokseminen vei paljon aikaa ja energiaa. Astioista oli ehkä vaikein luopua, pitkään meni siihen että olisin "tarvinnut" arki- ja pyhäastiat erikseen. Nykyisin syömme arkiruuatkin niiltä paremmilta lautasilta, arkiastiamme päätyivät kenties jonkun opiskelijan kotiin tai jonkun mökille kirpparin kautta.
Nimeä laatikot ja pussukat ja kirjoita sisältö selvästi päälle ja myös kylkeen. Ei vain vaatteet, eikä t-paidat vaan Pekan t-paidat. Jos merkitset tiedot vain päälle on pinotuista laatikoista vaikea löytää oikeaa siirtämättä kaikkia laatikoita. Voit myös värikoodata eri värisillä papereilla tai tusseilla eri huoneisiin menevät laatikot, jos asunnossa on monta huonetta. Mitä tarkemmin kirjaat päälle laatikon sisällön, sen helpompi on purkaa tärkeimmät laatikot ensin. Opasta muuttoporukka kantamaan laatikot heti oikeisiin huoneisiin, laita vaikka oviin laput kenen huoneesta on kyse tai ole itse ovensuussa ohjaamassa porukkaa oikeisiin huoneisiin. Tämä helpottaa huomattavasti oikeiden tavaroiden löytymistä siinä 100 laatikon ja nyssykän viidakossa, johon perheellinen joutuu vääjäämättä.
Selviytymispakkaus auttaa siinä vaiheessa kun voimat on loppu, evästä pitäisi saada, pissillekin päästä ja juniorille löytää nukkumapaikka. Vie selviytymispakkaus itse autoosi tai viimeisenä muuttoautoon niin se on käytössä myös ensimmäisenä. Selviytymispakkauksessa tulisi olla wc paperia, lääkkeet ja haavanhoitotarpeet, kahvin-/teenkeittovälineet, yöpuvut, unilelut, vaipat ja hygieniatarvikkeet, kuppeja ja lautasia tai kulhoja, haarukoita ja lusikoita sen verran että pärjätään yön yli, ehdottomasti sakset!!, joku kattila puuron keittoon ja kassillinen helppoa ruokaa iltaa- ja aamua varten. Kukaan tuskin jaksaa alkaa kokkailemaan perunoita kaiken suorituksen jälkeen. Annospuurotkin ovat käteviä, voileivät auttavat aikuista jaksamaan ja pannarin tai piirakan voi tehdä valmiiksi evästykseksi lyhyelle muuttomatkalle. Juomista on hyvä varata runsaasti ja vaikka sipsipusseja suolan tarpeeseen runsaasti hikoileville muuttomiehille. Passit ja muut vastaavat tärkeät paperit kannattaa kantaa vaikka omassa käsilaukussa uuteen kotiin saakka.
Muuttoauton koko arvioidaan usein alakanttiin. Jos käytät avaimet käteen muuttopalvelua, muuttofirmasta käydään katsomassa irtaimiston koko ja määrä etukäteen. Usein se lasketaan huoneiden tai asukkaiden lukumäärä kerrottuna tietyllä kertoimella. Jos tavaraa on tiukasti piilossa kaapeissa, saadaan liian pieni lukema. Muuttofirmoista saa vuokrattua myös muuttolaatikoita sekä erilaisia suojapeitteitä aremmille huonekaluille, patjoille ja laatikoita ripustettaville vaatteille. Aina ei arvio auton koosta mene putkeen edes muuttofirmalla ja osa irtaimistosta ei mahdukaan kyytiin. Tähän on hyvä varautua ennakolta ja sopia lopuille tavaroille tilapäinen säilytyspaikka tai varautua tekemään muuttoa useammalla reissulla. Ihan viimeiseen mahdolliseen päivään ei kannata isompaa muuttoa jättää, jotta aikaa jää myös loppusiivoukselle. Paikallistason muuttoja tehdään usein pakettiautolla. Tämä onkin kätevä tapa jos tavaraa on yksiön tai kaksion verran ja muuttomatka on lyhyt, ehkä korttelin toiselle puolelle tai parin kilometrin päähän. Muutto sujuu kuitenkin jouhevammin isommalla autolla, joissa on usein takalaitanostin, jolla saa painavammat huonekalut kätevämmin ylös autoon ja kaikki mahtuu kerralla. Auton kokoa valitessa täytyy huomioida myös uuden kodin pihan ajoväylät. Saako auton mahtumaan oven eteen vai kannetaanko tavarat kadun varresta. Jos pakettiauto mahtuu oven eteen, voi se olla kätevämpi kuin kuorma-auto 100 metrin päässä kadun varressa. Itse suosimme kuorma-autoa, pakettiautossa köyristely käy selän päälle pidemmällä muuttomiehellä eikä ergonomiasta voi edes puhua. Sujuva kulkeminen autossa taakkojen kanssa myös nopeuttaa sekä auton pakkaamista että purkamista.
Muuttoauto täytetään aina painavat eteen ja alimmaksi periaatteella. Ammattitaitoinen muuttoporukka osaa kuorman turvallisen lastaamisen ja kertoo mitä tavaroita seuraavaksi autoon kannattaa kantaa. Pakkaamisessa on huomioitava mahdollinen kolaritilanne. Kuorma on sidottava huolella myös tavaroiden välistä ja isot ja painavat koneet ja huonekalut myös erikseen. Kuorma ei saa päästä liikkumaan ja aiheuttamaan lisävahinkoa. Irrallaan oleva lasti saa aikaan pahaa jälkeä onnettomuustilanteessa. Pakettiauton ohuet seinät eivät paljoa pelasta, jos pesukone lähtee satasen vauhdista kiitäen ulos kohti vierasta autoa ja sen matkustajia.
Jonkinlaisen hahmotelma kannattaa piirtää huonekalujen sijoittelusta jo ennakolta, silloin tietää että kaikki mahtuu ja tavarat kannetaan heti siihen kohtaan mihin ne jäävät. Tämä helpottaa myös purkamistyötä, kun tavaroita ei tarvitse jatkuvasti siirtää pois tieltä. Ne huonekalut jotka menevät helposti osiin, kannattaa purkaa osiksi kokonaan tai osittain. Pidä kuitenkin mielessä että jokainen purettu pitää myös kasata. Jos huonekalun jaksaa kantaa autoon sellaisenaan, voi olla järjevää jättää se kokonaiseksi. Kadonneet ruuvit ärsyttävät huonekalujen kokoamisvaiheessa. Teippaa tai kiinnitä narulla pussitetut ruuvit kiinni kyseiseen huonekaluun, jotta oikeat ruuvit ja kalusteet löytävät toisensa uudessakin kodissa. Käytä vahvaa pussia, joka ei mene rikki helposti tai teippaa pussi ympäriinsä. Älä tuudittaudu ajatukseen että muistat mikä ruuvi kuului mihinkin huonekaluun. Pahin virhe on kerätä kaikkien huonekalujen ruuvit yhteen astiaan. Jos kuitenkin jokin ruuvi katoaa matkalla, löytyy rautakaupasta korvaava tilalle. Huonekalujen välit kannattaa täyttää autossa pehmeillä nyssäköillä, esimerkiksi vuodevaatteilla, vaatesäkeillä ja koristetyynyillä. Näille ei oikeastaan tarvitse edes laskea tilaa autossa, koska väleihin uppoaa yllättävän paljon pehmeää tavaraa. Pinon päällimmäiseksi pinotaan kevyet esineet kuten lamput ja kasvit laatikoissaan, varapatjat ja lasten kevyet lelut. Auton purkamisjärjestys on käänteinen pakkaamisjärjestykseen nähden. Se mikä meni ensimmäisenä sisään tuleekin viimeisenä ulos. Tämä kannattaa huomoida jos muuttoa voi tehdä peräkkäisinä päivinä ja välissä voi huilata ennen koko auton purkamista. Viimeiseksi pakataan silloin esimerkiksi sängyt tai patjat sekä petivaatteet lakanoineen jokaisen nimellä varustettuna, jolloin ne saadaan myös ensimmäisenä ulos jos puhti loppuu kesken. Viimeksi kannattaa pakata myös ruokatarpeet ja pakastimen sisältö jos niitä on mukana. Jos muutto on talviaikana, on huomioitava mahdollisen pakkasen vaikutus. Ne tavarat jotka eivät saa jäätyä kuten kasvit on kannettava sisään heti perille päästyä. Joihinkin muuttoautoihin on mahdollista saada lämmitys tavaratilaan matkan ajaksi.
Muuttosiivous on pakollinen melkeinpä kaikissa asunnoissa. Tuskin itsekään haluat ensitöiksesi siivota entisen asukkaan jälkiä uudessa kodissasi. Jos et ehdi tai pysty hoitamaan muuttosiivousta itse, siihen voi palkata myös siivousfirman. Yrityksellä teetettynä muuttosiivouksen kulut voivat oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Muuttosiivouksen taso vaihtelee sen mukaan mitä taloyhtiö vaatii. Vähimmilläänkin asunto tyhjätään kaikista omista tavaroista, lattiat imuroidaan ja pyyhitään, kylpyhuone siistitään hammastahnoista ja vessa altaineen pestään. Keittiön tasot ja hyllyt pyyhitään. Kaapeista voi pyyhkiä pölyt sitä mukaa kun sisällön on laittanut muuttolaatikoihin. Usein pakastin ja/tai jääkaappi kuuluu sulattaa, pyyhkiä sisältä ja ottaa virrat pois. Ethän kuitenkaan jätä pakastinta sulamaan jos olet jo itse lähdössä. pakastimesta valuva vesi voi aiheuttaa vahinkoa lattiamateriaalille tai rakenteille. Yhdestä pakastimesta valuu parin ison kylpypyyhkeellisen verran vettä jään sulaessa. Ikkunanpesu saattaa kuulua myös loppusiivoukseen, mutta talviaikana voi riittää sisäpintojen pesu.
Jos sinulla on mahdollisuus käydä uudessa kodissa ennen muuttokuorman vientiä voit tarkistaa samalla entisen asukkaan vastuulla olevan siivouksen tason. Ellei taso ole riittävä, voi tästä ilmoittaa omistajalle tai vuokranantajalle. Muuton jälkeen tehtyjä reklamaatioita ei yleensä enää huomioida. Muista myös tarkistaa asunto ja sen viat ennen kuin kannat yhtäkään tavaraa sisään. Eri yhtiöillä on erilainen tapa toimia vikojen korjaamisessa ja ilmoittamisessa, tästä kerrotaan yleensä silloin kun teet vuokrasopimusta. Jos muutat omistusasuntoon, on hyvinkin mahdollista ettei edellinen asukas ole tehnyt loppusiivousta ollenkaan. Tästä kannattaakin sopia kauppakirjan yhteydessä tai voit saada riesaksesi entisen asukkaan vanhoja rojuja lavakaupalla.
Uusi koti, tavaroiden purkaminen
Voimien ja aikataulun mukaan muuttoporukkaa kannattaa pyytää useamman henkilön verran. Parasta olisi jos sekä lähtö- että päätepaikassa olisi ainakin osittain eri henkilöt, joilla olisi vielä voimia kantaa painavampia huonekaluja. Itse käytämme usein kantoapuna molempiin päihin erikseen tilattuja kantomiehiä. Omakotitalon, varaston ja tallin tavarat sujahtivat rekkaan reilussa neljässä tunnissa kun kantomiehiä oli enemmän kuin oviaukko ehti vetää. Purkupaikalla saman lastin purkamiseen meni vajaat 2 tuntia. Purkaminen on siis paljon nopeampaa kuin pakkaaminen koska tavaroita ei tarvitse enää asetella tiiviisti. Muutossa kannattaa käyttää apuna tukevia nokkakärryjä ja rullalautoja, joilla painavakin lipasto siirtyy eteenpäin kevyesti. Jos muutat hissilliseen taloon, kannattaa hissin mitat tarkistaa. Osassa taloyhtiöitä on kiellettyä viedä muuttokuormaa hissillä vaan huonekalut on kannettava ylös. Kohteliasta on myös antaa hissi välillä vapaaksi talon asukkaiden käyttöön jokaisen nousun jälkeen.
Ensimmäisenä puretaan siis auton takaosasta sängyt ja nukkumiseen liittyvät tavarat sekä selviytymispakkaus. Näiden jälkeen kannetaan huonekalut omiin paikkoihinsa ja laatikot oikeisiin huoneisiin siinä järjestyksessä kun ne autosta irtoavat. Jos kantamisen jälkeen voimia riittää vielä samalle illallle, voi koota sängyt ja keittiön pöydän, mutta nukkua voi yhden yön myös lattialla patjan päällä. Jos sohva on helposti laitettavissa kasaan, senkin kasaaminen saa kodin tuntumaan enemmän kodilta ja tarjoaa hetkeksi istumapaikan puuhastelun keskellä. Kaiken muun kasaamisen ehtii seuraavinakin päivinä. Huonekalut ja hyllyköt kannattaa kasata ennenkuin aloittaa purkamaan muita kuin keittiön tavaroita. Näin sinulla on heti paikat mihin laitan laatikosta löytyviä tavaroita.
Laatikoista ensimmäisenä puretaan siis keittiön tavarat. Näiden jälkeen tärkeimpiä on vaatteet, vessan tavarat ja akuuteimmat lasten tavarat. Loput tavarat kannattaa purkaa huone kerallaan, jotta näet työn etenevän eikä laatikkovuori ala ahdistamaan päättymättömyydellään. Purkamiseen voi mennä hyvinkin viikon verran, varsinkin jos sitä tekee palkkatyön ja muun arkirumban ohessa. Suunnittele mitä kaikkea kaappeihin on tulossa ennen kuin asetat tavaroita niihin. Tähän kannattaa käyttää oikeasti vähän aikaa. Varsinkin keittiössä työskennellessä huomaa nopeasti jos tavarat ovat epäloogisesti ja ellei astiat ole lähellä tiskikonetta tai ruoka-aineet ja mausteet liettä. Aina ei ole vaihtoehtoja sille missä astioita voi säilyttää. Joskus astiat mahtuvat vain kuivauskaappiin ja yksi vaivainen kaappi on ruoka-aineille. Tämäkin ihme on nähty neljän huoneen kerrostalossa. Joskus muuttopurkaminen aloitetaan keittiökaappien kasaamisella, ulkomailla ei aina keittiökaapit ja koneet sisälly asuntoihin vaan ne otetaan muutossa mukaan. Sitä mukaa kun tavaroita puretaan laatikoista kannattaa pahviset laatikot avata ja pinota levyinä tilan säästämiseksi. Muoviset lainalaatikot pinotaan sisäkkäin. Jos käytössä on talli tai ulkovarasto voi tyhjät laatikot viedä sinne odottamaan poistamista. Ehjät pahvilaatikot kannattaa tarjota paikallisessa kierrätysryhmässä seuraavalle muuttajalle, pehmeäksi kuluneet voi viedä kartonkikeräykseen.
Kun muuttolaatikot on purettu, muista palauttaa lainalaatikot. Niissä on usein vuorokausiveloitus, joten säästät purkamalla nämä laatikot ja viemällä ne takaisin mahdollisimman pian. Laatikoiden purkamisen lisäksi muuttamiseen liittyy myös pyykkikoneen ja astianpesukoneen liittämiset jotka ovat usein ammattilaisen hommaa. Taloyhtiöiden huoltomiehiltä saa usein vinkkiä yrityksistä jotka asentavat laitteita paikalleen. Usein vakuutusyhtiö ei korvaa pesukoneiden aiheuttamia vesivahinkoja jos ne on asentanut itse vailla ammattipätevyyttä asiaan. Langallisen nettiliittymän ja maksukanavat saa auki muutamassa päivässä sopimuksen tekemisestä. Vakuutus kannattaa myös ottaa uuteen osoitteeseen heti kun muutto on varmistunut ja irtisanoa vanhasta muuton jälkeen. Osoitteenmuutoksen voi tehdä kätevästi netissä pankkitunnuksilla, samalla voi ottaa kirjepostille jälleenlähetyspalvelun. Jos tilaat paketteja lähellä muuttopäivää, kannattaa ne tilata jo uuteen osoitteeseen tai siirtää tilaamista myöhemmälle. Pakettien mahdollisen jälleenlähetyksen maksaa vastaanottaja eivätkä paketit automaattisesti siirry uuteen osoitteeseen kirjepostin tavoin.
Kun koti alkaa olla kunnossa on aika lähteä tutustumaan lähimaastoihin, löytää itselleen sopivin ruokakauppa, pyörähtää paikallisbussilla torilla ostamassa vihanneksia ja tutustua paikkakunnan harrastusmahdollisuuksiin. Siitä se lähtee. Kotiutuminen.
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.