Kierrätystä

Kierrätystä

Jätteiden lajittelu ja kierrätys on Suomessa edennyt varsin pitkälle parissakymmenessä vuodessa. Kerättäviä jakeita on tullut vuosi vuodelta lisää. Lapsuusaikanani taidettiin kerätä vain paperia. Myöhemmin kerros- ja rivitaloyhtiöihin tuli myös metallin- ja lasinkeräysastiat, 90-luvun puolivälissä ilmestyivät maitopurkkien keräysastiat kauppojen yhteyteen. Tällä hetkellä pihassamme on 6 eri jakeen astiaa eli metalli, lasi, paperi, kartonki, biojäte ja polttokelpoinen jäte. Pian sinne tulee vielä yksi lisää, sillä yli 20 asunnon yhtiöissä alkaa muovinkeräys 1.6. Muovia kerätään myös joillakin Rinki ekopisteillä, jos ei omalla kiinteistöllä ole muovinkeräysastiaa.

Koska perheemme lajittelee jätteitä jo muutenkin, ei yhden lisäjakeen keräys aiheuta isompaa ongelmaa. Vai aiheuttaako? Periaattellisella tasolla ei, mutta käytännön tasolla ehkä. Jätekaappimme on jo nyt täynnä erilaisia lajitteluastioita. Mihin saada mahtumaan vielä yksi? 

Nyt piti ottaa tutkinnan alle miten saada tilaa puuttuvalle astialle jotenkin järkevään paikkaankin vielä. Jätekaapin lisäksi meillä on kierrätyspiste myös eteisessä. Siinä on kolme pinottavaa laatikkoa, joissa osittain viistotut kannet. Kannen saa näppärästi sivusta auki, jolloin laatikon käyttö on helppoa. Näihin laatikoihin meillä kerätään ns siisti jäte eli palautuspullot, keräyspaperi ja ylimmässä on kartonki. Jätekaapissa on lasi ja metalli sellaisessa pienessä 12 cm korkeassa yhteisessä kipossa jätevaunun vieressä. Yhteinen astia ei kuitenkaan haittaa, sillä näitä tulee vähemmän ja taloyhtiön keräysastia on kuitenkin muutaman askeleen päässä pihassa, joten sinne voi viedä purkit vaikka sitä mukaa kun niitä tulee. Näiden lisäksi on kaksiosainen jätevaunu, edessä energiajäte ja takana joko lisää energiajätettä tai maito- ja mehupurkkeja eli käytännössä kartonkijätettä. Jätekaappi alkaa siis olla aikalaitta täynnä, koska siellä on myös kaksikerroksinen pinottava laatikkosysteemi, jossa toisessa on muovipussit ja toisessa tiskikonetabletit, pesusienet ja muut vastaavat keittiön siivoustarpeet. Välihyllyä kaapissa ei ole, eikä sillä oikein lisätilaa saisikaan, sillä astioiden käyttö menisi hankalaksi, jos kaikki olisivat vielä hyllyn alla piilossa.

Energiajätettä on tullut nykysysteemillä kohtuullisen paljon. Sen tarkempi lajittelu tulee nyt mahdolliseksi. Aikaisemmassa kodissamme kerättiin myös muovijäte erikseen eikä "tavis"roskikseen mennyt juuri mitään. Olemme siis jo tottuneet keräämään muovit erikseen. Lähellämme ei ole ollut täällä muovinkeräyspistettä, joten muovit ovat menneet toistaiseksi polttokelpoiseen. Nyt palaamme takaisin muovin lajitteluun. Muovi on meille se jae, mille haetaan nyt keräystilaa. Tiedämme ennestään että muovia on tilavuudeltaan suurin osuus energiajätteestä. Lisäksi muovia on aika hankala pakata sisäkkäin tai limittäin, koska pakkaukset ovat niin eri muotoisia. Tämä edellyttää isoa astiaa lajittelua varten. 

Kun kävin taloyhtiön astioita läpi, tein yllätyslöydön. Meillä kerätään nyt myös biojätettä! Taloyhtiössä on sellaiset astiat, joissa on avattavat kannet molemmin puolin säiliötä. En ole hetkeen tullut kiertäneeksi astian toiselle puolelle, olen vain olettanut että molemmin puolin on samaa jaetta. Tarvitaankin siis kaksi uutta keräysastiaa jätekaappiin. Yhdenkin mahduttaminen on aiheuttanut päänvaivaa. Kaikki pois ja uutta tilalle ei oikein sopinut ajatukseeni ja halusin kuitenkin säilyttää jätevaunun kahdelle eniten kerääntyvälle keittiöjätteelle.

Muutaman päivän mittaillessa ja tuumaillessa alkoi vaihtoehdot selkiytyä. Kartonkijätettähän meillä oli oikeastaan kahdessa paikassa, ns. puhtaat pahvit ja laatikot eteisessä ja maitopurkkipahvit jätekaapissa. Nämä yhdistetään nyt niin että molemmat ovat jätekaapissa vaunun takaosassa. Eteisen entinen pahvikeräys toimii jatkossa muovinkeräyspaikkana. Astia on ainakin 40 litrainen ja koska se on ylimpänä pinossa, pystyy muovikippoja pinoamaan hieman tilaa säästävämmin. Esimerkiksi rahka- ja viilipurkit ovat yhdessä pinossa, jogurttipurkit toisessa, lihapaketit yhdessä ja lisäksi on pussukka kaikelle muulle muoville. Jäteyhtiö toivoo ettei muovipakkauksia pinottaisi päällekkäin tai sisäkkäin, koska silloin lajittelukone ei tunnista muovilaatua. Siinä vaiheessa kun muovit viedään keräysastialle, ne tulee toistaiseksi purkaa pinoistaan irrallisiksi. Lajittelukone ei myöskään tunnista mustaa muovia, joten sen paikka on polttokelpoisessa jätteessä. Tähän täytyy kiinnittää jatkossa enemmän huomiota jo ostovaiheessa ja jättää mustaan muoviin pakatut tuotteet ostamatta, jos niille on kierrätysystävällisempi vaihtoehto tarjolla. Monia tuotteitahan voi ostaa myös irtomyynnistä ilman pakkausta vaikka omaan astiaan tai ainakin siihen paperiin käärittynä. 

Muovin kierrätys uudeksi muoviksi mahdollistaa raaka-aineen uusiokäytön. Muovin polttaminen energiaksi on parempi kuin kaatopaikalle kärrääminen. Turhaa muovia on hyvä välttää, mutta muovi ei kuitenkaan ole ihan kaikessa huono juttu, sillä se myös parantaa säilyvyyttä ja vähentää siten myös ruokahävikkiä. Muovi on edullinen materiaali, heppo muovata ja siitä voi työstää uusiokäyttöön vaikka huonekaluja, kukkaruukkuja ja terassilautoja. Muovia on käytetty viimeiset vuosikymmenet runsaasti eri paikoissa ympäri maailman, sitä siis riittää vielä pitkäksi aikaa uusiokäyttöön vaikka uutta muovia ei enää tehtäisi. On muovi sitten peräisin ruokapaketista tai käyttöesineestä, jokaisen vastuulla on huolehtia että pakkaus päätyy asianmukaisesti kierrätykseen eikä jää luontoon. Muovilaadut myös kehittyvät ja nyt on jo tarjolla kasvikuiduista valmistettuja muovin kaltaisia laatuja. Tuotekehitys on huimaa ja on hienoa että ympäristönäkökohtia otetaan huomioon entistä enemmän. Vesistöihin on kehitteillä erilaisia laitteita, jotka keräävät roskia vedestä. Innovaatioista voi löytyä ratkaisu myös valtamerten puhdistamiseen, kunhan ensin saataisiin saastuttavat maat ruotuun, eikä niistä kipattaisi jätteitä enää mereen. Oma projektinsa on myös se miten ja missä tuo muutaman valtion kokoinen jätemassa sitten lajitellaan ja hyötykäytetään. Materiaalia ainakin riittää.

Sitten se toinen puuttuva astia, eli biojäte. Tätä jaetta meillä ei ole aikaisemmin kerätty yhdessäkään taloyhtiössä missä olemme asuneet. Biojätteen keräys vaatiikin itseltäni hieman enemmän perehtymistä, varsinkin sen suhteen mitä sinne astiaan saa ja ei saa laittaa. Perunankuoret ja ruuantähteet nyt on selvä asia, mutta miten sitten kahvinpurut, teepussit, munankuoret, talouspaperi, broilerin luut? Yllätys oli että jopa leivinpaperi menee biojätteeseen. Kestovaippailun näkökulmasta biohajoavia kuivaliinoja ei saa laittaa biojätteeseen ihmisperäisen jätteen vuoksi. Miksi sitten nenäliinan saa? Paikkakuntakohtaiset ohjeet kannattaa tarkistaa oman jäteyhtiön sivuilta, näissä on kuntakohtaisia eroja. Biopusseja voi taitella ostamisen sijaan myös sanomalehdistä. Ohjeita ja videoita taittelusta löytyy vaikkapa Marttojen sivuilta. No mihin se biojäteastia nyt sitten mahtuu? Biojäteastia saa paikan aikaisemman lasin- ja metallinkeräysastian paikalta. Siihen hankitaan sellainen kapeahko 10 litran astia, jonka mitat täsmäävät jäljelle jääneeseen koloseen ja johon mahtuu paperinen biojätepussi. Polttokelpoinen jäte, jota onkin sitten jatkossa enää hyvin vähän jää asustamaan jätevaunuun toistaiseksi. Rikkoutuneet sukat, kengät, kahta eri materiaalia sisältävät pakkaukset ja musta muovi kuuluvat energiajätteeseen jatkossa. Biojätteelle olisi loogisempi paikka vaunussa, yhden oven takana. Täytyy vielä harkita vaihtaako bion ja energian paikka keskenään kunhan perhe ensin oppii lajittelemaan biojätteet erikseen. 

Lasi- ja metalliastialle löytyi sopiva matala kolo jätekaapin reunassa olevan kaksikerroksisen hyllykön alta. Kovin täyteen astiaa ei pysty täyttämään, mutta purkin tai pari ottaa samalla helposti mukaansa kun lähtee viemään muita jätteitä. Näitä meillä kertyy varsin vähän, lasipulloja kerätään myös ulkovarastoon omaa uusiokäyttöä varten. Mummi tekee niihin meille mainiota mehua aina sadonkorjuun aikaan. Satunnainen tonnikalapurkki ei tarvitse korkeussuunnassa niin isoa tilaa kuin sillä on tällä hetkellä ollut. 

Kokonaisuudessaan yhden lisäjakeen lajittelu pisti uusiksi oikeastaan monta muutakin lajitteluun liittyvää asiaa. Perhe on ollut innolla mukana ja usein keittiöstä kuuluukin: "Mihin tämä kuuluu?" Jätteiden lajittelu on helppoa ekoilua, joka on lähes jokaisen kaupunkilaisen ulottuvilla. Maalla keräyspaikat ovat usein etäämmällä, mutta säilytystilaakin jätteille on kaupunkikoteja enemmän. Taajamissa on kierrätyspisteitä, joihin kierrätysjätteet voi viedä vaikka kauppamatkalla tai muuten ohi ajaessaan. Ekologisuutta on myös kulkureittien suunnittelu, ajatuksella "vie mennessäs, tuo tullessas" kierrättäminen ei edes lisää kustannuksia. Saaristossa kiertää lautta, joka kerää saarten asukkailta kierrätyskelpoista ja ongelmajätettä.

Tavallisten kotitalousjätteiden lisäksi meillä on paikat lääkejätteille, jotka viedään apteekkiin silloin kun sinne on muutakin asiaa. Rikkinäiset sähkölaitteet otetaan vastaan kierrätyskeskuksissa ja monet sähkölaitteiden myyjät myös ottavat vastaan rikkinäisiä laitteita kierrätykseen toimitettavaksi. Sähkölaitteissa on mm. arvokasta kuparia ja muita metalleja, jotka erotetaan ja kierrätetään uusia laitteita varten. Ethän siis heitä rikkinäistä puhelinlaturia roskikseen vaan viet sen kierrätykseen. Paristonkeräys taitaa löytyä jo melkein kaikista ruokakaupoista. Pattereiden navat tulee teipata ennen keräykseen vientiä, jotta paristot eivät ala lämmetä ,toisiisa osuessaan  ja aiheuta tulipaloa. Jos sinulla on rakennus- tai remonttijätettä, kuten maaleja tai kestopuuta, näiden turvallinen kierrätyspaikka löytyy jäteyhtiön sivuilta. Useimmat ekokeskukset vastaanottavat myös vaarallista jätettä, joka toimitetaan eteenpäin asianmukaiseen käsittelyyn. Joidenkin jätelajien viennistä peritään pieni maksu kustannusten kattamiseksi.

Ekoilla voi pienesti tai isosti. Lapsilla ja nuorilla on koulussa nykyisin ilahduttavan paljon kierrätykseen liittyvää opetusta. Koululaiset ovat viettäneet kokonaisen viikon jäteasioiden parissa, ihan kaikki tunnit on hyödynnetty tähän teemaan. Paikallinen kierrätysyritys otti nuoret avosylin vastaan, kertoi mitä tapahtuu jätteelle kun se viedään omasta pihasta lajitteluun, päästi nuoret tutustumaan kierrätykseen työnä sekä antoi myös ensimmäisen kesätyöpaikan parille nuorelle. Kierrätyksestä voi tehdä myös harrastuksen. Myymällä tarpeettomat tavarat kirpputoreilla tai nettiryhmissä voi tienata myös kivoja summia. Sinun roska voi olla toisen aarre. Pienillä valinnoilla tehdään maailmasta parempaa paikkaa asua ja kestävämpää myös tuleville sukupolville. Asiat on silloin hyvin kun voi nukkua omien valintojensa kanssa yönsä rauhassa. 

Miten sinun jätekaapissasi on asiat?

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.