Luonnonkosmetiikan testausta

Luonnonkosmetiikan testausta

Olen ollut aina herkkäihoinen. Sopivien tuotteiden löytäminen on haastavaa, jopa mahdotonta. Muutaman tuotteen otin koetestaukseen syksyllä ja kerron nyt kokemuksistani. Huomautan että tämä on oma kokemukseni näistä tuotteista eikä edusta muiden kokemuksia. Jollekin muulle tuotteet sopivat mainiosti ja jollekin toiselle ei sekään sovi mikä minulle sopii. Allergisoitua tai yliherkistyä voi myös luonnonkosmetiikalle. 

Lueskelin ensin ihmisten kokemuksia eri tuotteista ennenkuin itse lähdin tutustumaan luonnonkosmetiikan tuotteisiin. Hain lähinnä tietoa miten muut superherkkikset ovat onnistuneet löytämään sopivia tuotteita ja mistä aloittaa omatkin kokeilut ja käyttö kun sopiva tuote löytyy. Suurin ongelmani on ollut sellaisen hiustenpesuaineen löytäminen, joka ei ärsyttäisi ja kutittaisi päänahkaa. Kokeilussa on nyt ollut kaksi shampoopalaa eri merkeiltä. Eniten yllätti se että sain kaupan päälle kiharat hiukset! Luonnonkihara nousi esiin ihan eri tavalla kuin aiemmin. Pitkissä hiuksissa se on vain bonusta. 

Meikit ja hiustuotteet ovat saaneet jäädä vähemmälle, kun nykyistä työtä varten ei tarvitse enää niin paljon laittautua kuin aiemmin. Ikä tuo myös varmuutta siitä ettei tarvitse piiloutua pakkelikerrosten taakse. Huulirasvaksi riittää sheavoi ja mineraalipuuterilla peittää sopivasti ihon kiiltoa. Kuiva iho on ollut myös ikuinen ongelma talviaikaan. Ruokavaliomuutoksella pääsin jo pitkälle, mutta pintakuivuuteen se ei tuonut vielä riittävää helpotusta. Yksinkertainen resepti: lisää pehmeitä rasvoja ruokavalioon. Kauramaito on monella valmistajalla rypsiöljypohjainen, vaihdoin siihen, mutta en ole ehdoton lehmänmaidon välttäjäkään. Rahkalle ei ole vielä kunnon vaihtoehtoa vegepuolella. Leivonnassa vaihdoin myös osan voista rypsiöljyyn. Leipää syön hyvin vähän, muutaman palan kuukaudessa, ilman hiivaa senkin. Muuten käytän jauhoja kaikessa muussa leipomisessa ja paistoksissa.

Ensimmäinen kokeiluun ottamani tuote oli Carita Cosmetiikan suolasaippua. Pala on kiinteä ja kestää pitkään. Ensimmäinen pala kesti kahden käyttäjän käsissä noin 3 kuukautta. Tämä pääsi ehdottomasti jatkokäyttöön. Tuote on hajusteeton, mutta toki saippua tuoksuu aina saippualle. Tämä saippua on aika kova ja raapii sellaisenaan ihoa, joten tarvitsee kaverikseen pesukintaan tai vastaavan. 

Toinen palasaippua, joka kävi kääntymässä oli miedosti ruusulta tuoksuva. Hajusteyliherkälle tuoksu oli silti liikaa ja palan käyttö jäi lyhyeen. Saippuassa sinänsä ei ollut mitään vikaa, ei vain itselleni sopinut. Tätä tuotetta tai merkkiä ei ole myöskään valikoimassamme.

Kolmas ja ehdottomasti lempparini on Flown piparminttu-suolasaippua. Raikas tuoksu ei ärsyttänyt herkkää nenäänikään. Pala hupeni parin kuukauden ahkerassa käytössä, mutta kun huomioi että samassa ajassa olisi kulunut pullotolkulla pullotettua suihkusaippuaa, on tuote varsin kestävä. Tätä pystyin käyttämään myös suoraan iholle ilman pesukinnasta, joten on helppo myös matkalla. 

Sampoopalat ovatkin sitten minulle ihan uusi tuttavuus, jotka sopivat myös herkälle iholleni yllättäen todella hyvin. Olen nyt parikymmentä pesua suorittanut Kaurilan saunan avokadosampoolla. Tämä sampoopala on hyvin riittoisa, vaahtoaa reilusti ja helposti sekä pesee puhtaaksi myös hiuslakkajäämät. Sampoopalalla hierotaan päänahkaa ja hiuksia, vaahdotetaan lisää käsin ja huuhdellaan huolella. Jos hiuksissa on paljon muotoilutuotteita voi hiukset pestä kahteen kertaan välillä kevyesti huuhdellen. Kerran olen näin tehnyt, enkä huomannut oikeastaan mitään eroa. Käytänkin hiuslakkaa varsin maltilla.

Käyttökokemus: Yli puolen vuoden säännöllisellä käytöllä toisen palasampoon kanssa ensimmäinen pala tuli käytettyä loppuun ja olen yhä yhtä innoissani tästä palashampoosta kuin aikaisemminkin. Seuraavaksi otan kokeiluun auringonkukkashampoopalan. 


Koska saippuapohjaiset tuotteet avaavat hiussuomun auki, tulee pesu viimeistellä hoitoaineella, joka sulkee suomut. Itse käytän vuorotellen hajusteetonta hoitoainetta sekä Flown kanerva hiushuuhdetta. Hiushuuhde tuoksuu aika vahvasti etikalle, siksi en voi käyttää sitä joka pesulla, vaikka muuten tuote onkin todella hyvä. Vielä tähän hoitoaineasiaan pitäisi löytää luonnonmukaisempi tuote, jota iho ja nenä kestäisi. Vinkkiä saa ehdottomasti laittaa, jos sinulla on ehdottaa jotain herkkikselle sopivaa. 

Käyttökokemus: Käytin tätä hiushuuhdetta noin puolen vuoden ajan, pullon pohja alkaa näkyä noin 1-2 kertaa kuukaudessa käyttötahdilla. Nykyään en käytä enää huuhteluainetta edes joka pesulla, hiukset ovat tottuneet saippualla pesuun ja saippuan öljyt riittävät hiusten hoitoaineeksi sellaisenaankin. Alkuun hoitoaine oli kyllä tarpeen.

Toinen sampoopala joka on päässyt kokeiluun on Flown rasulsavi shampoopala.  Shampoopala vaahtoaa todella hienosti kevyelläkin pyörittelyllä. Tämä pala pesee superpuhtaaksi, hiukset narskuu puhtauttaan, mikä lienee saven ominaisuus. Käyttäisin tätä palaa ainakin syväpuhdistukseen. Kokemuksia on nyt pidemmältä noin puolen vuoden säännölliseltä käyttöajalta ja myös tässä shampoopalassa on viimeiset hituset menossa ensimmäisestä palasta. Todella riittoisa tämäkin. Tämän kanssa käytin enemmän hiushuuhdetta tai hoitoainetta syväpuhdistavuutensa vuoksi.

Kuorintaan olen käyttänyt Flown kookos-sitruuna himalajansuolakuorintaa. Tuoksullisena tuotteena käytän tätä lähinnä jalkojen kuorintaan ja talvikautena myös rutikuiville käsille. Sääret pehmenevät kuorinnan ja kosteutuksen vaikutuksesta useiksi päiviksi. Käytän tätä tuotetta täsmähoitona superkuiville alueille muuallekin, kokeilin myös kasvoille, vaikka tätä ilmeisesti ei ole siihen tarkoitettu. Tuoksu tulee luonnon sitruuna-aromista ja kookosöljystä. Eteeristen öljyjen tuoksuja siedän paremmin kuin kemiallisia. Flown kosmetiikassa ei käytetä kemiallisia tuoksuaineita. Sarjassa on myös piparminttu ja kahvi kuorinnat. Kahvikuorinta voikin päätyä seuraavaksi kokeiluun, perheen miesväkikin tykkäisi tuoksusta ihan omalla ihollaan. Tämä tuote on myös tullut jäädäkseen meidän perheeseen. 

Deodoranttien käyttö on ollut haastavaa jo vuosia. Kaikki kaupan tavisdeot pistävät kainalot valumaan vettä samantien kun deon sinne laittaa. Olen kokeillut myös kaikki apteekkideot huonoin tuloksin. Ongelmani ei ole siis runsas hikoilu vaan reaktio jollekin tavis deodorantin ainesosalle. Vuosia meni ilman deotuotteita, jolloin näkyvää hikoilua ei myöskään juuri ollut. Kaurilan saunalla on upeita vegaanisia deovoiteita, joita päätin kokeilla vähän pelonsekaisin tuntein, tuleekohan tästäkään mitään. Hyvä kun otin kokeiluun. Tuoksuissa on vaihtoehtoina erilaisia eteerisiä öljyjä ja vaihtoehtona on myös hajusteeton tuote. Tuoksut ovat mietoja, mutta kuitenkin tuoksuvia. Itselläni oli kokeilussa appelsiininkukka, seuraavaksi kokeiluun lähtee rosmariini tai eukalyptus. Kaikki tuoksut ovat ihania, luonnontuoksuja. Deovoidetta levitetään puhtaalle iholle puhtain käsin herneen kokoinen nokare kumpaankin kainaloon. Pieni nokare sipaistaan jalanpohjaan, jos haluat käyttää tuotetta jalkojen hikoilua vastaan. Kookosöljy tekee koostumuksesta miellyttävän, perunajauho ja sooda toimivat hikoilua vastaan. Tätä deodoranttia olen voinut käyttää arkikäytössä. Tuote imeytyy kohtuullisen nopeasti ihoon eikä ole jättänyt jälkiä vaatteisiin. Tuoksuton versio on ehdoton plussa tässä tuotteessa. Jatkoon tämäkin. 

Kokemus 30 asteen helteillä: Ihan superpositiivinen yllättäjä. Käytössä edelleen ensimmäinen purkki, sillä en kotioloissa juuri deodorantteja käytä. Suihkun jälkeen deovoidetta kainaloon ja olkoot millainen helle tahansa, kainalot EI VALU eikä haise. Vielä illalla kainalon suunnalta tulee hento appelsiinin tuoksu. Tuote on pitävä myös helteillä vaikka muu keho valuttaakin vettä kauttaaltaan. 


Talvella päänahka kuivui ihan hurjasti, samoin kasvojen iho. Etsin täsmätuotetta tähän pitkään. Sheavoi auttaa myös kasvojen iholla, mutta sen levittäminen päänahkaan on hankalaa. Sheavoita käytän huulivoiteena ja kasvorasvana. Sheavoi on mieto, ei kutita eikä kirvele rikkonaisellakaan iholla. Sheavoihin ihastui myös prosiaatikko ystäväni, läiskät rauhoittuivat ja kutina väheni jo muutaman päivän jälkeen. Kookosöljyäkin kokeilin kasvovoiteeksi, iho kesti sitä hyvin, mutta perhe valitti että aina täällä haisee kookokselle. Kookoksessa oli aika voimakas ominaistuoksu. Tästä syystä vaihdoin sheaan. Sheavoi voi tehdä ristireaktioita lateksi- ja banaaniallergisilla. Otathan tämän huomioon, jos iho yhtäkkiä ärhäköityykin käytön aloituksen yhteydessä.


Päänahkaan ja kuivan ihon yökosteutukseen kokeilin Arganöljyä. Napakymppi päänahan hoidossa, mutta aika öljyinen kasvoilla. Usemman kerran hieroin öljyä kasvoilta silmiin unissani. Kirvely ei ollut kivaa. Tuotteen laitto jo aiemmin illalla auttaa öljyä imeytymään paremmin ja ehkä vähän pienempi määräkin olisi ollut ihan riittävä. Vähän minulla on vielä opettelua tämän kanssa. Toimii loistavasti kuitenkin päänahkaan. Laitan tuotteen usein pari tuntia ennen saunaa pipetillä jakauksiin ja pesen pois sitten saunan jälkeen. Hyvä tuote tämäkin ja jää kaikesta osaamattomuudestani huolimatta käyttöön. 

Käyttökokemus: Nyt kun olen pessyt hiukset vain shampoopaloilla, ei päänahka enää kutise eikä sitä ole tarvinnut erikseen kosteuttaa. Ihonhoidossa tämä on kuitenkin oiva täsmätuote sinne missä tarvitaan nopeasti vaikuttavaa kosteutusta. Tehoaa hyvin jopa otsaryppyihin, kuivuuttahan nekin suureksi osaksi ovat.
Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.