Kestosidevertailu

Kestosidevertailu

Olet ehkä miettinyt, millainen kestoside sopisi juuri sinulle. Kokeilemalla löytyy yleensä paras vaihtoehto, mutta oikea koko on monitahoinen juttu. 

Ensiksi on mietittävä millaiset pöksyt on käytössä menkkapäivinä. Housujen muoto ja haaran leveys on avain siihen, että side istuu hyvin ja suojaa kuten pitääkin. Sopivan kokoinen side istuu housuissa kuten hansikas, napakasti eikä pyöri. String-mallin housuun ei luonnollisestikaan istu normaalin haarapalan siteet tai leveähaaraiseen pöksyyn kapeat string suojat. Hyvä on siis on lähteä liikkeelle omasta hyvin istuvasta housumallista. Liian löysät alushousut pussittavat, valuvat ja ajautuvat kaikkialle muualle, kuin minne pitäisi. Arvata voi, ettei sidekään pysy siellä missä pitäisi. 

Kestojen käyttö ei ole kuitenkaan näin vaikeaa. Kun sopiva pari on löytynyt, siteen vaihtokin käy sujuvasti riisumatta koko vaatekertaa. Nepparikiinnitteinen uusi ja puhdas side sujautetaan pöksyn haarapalan ympäri ja käytetty side taitellaan kirjekuoren malliseksi paketiksi tai sujautetaan pikkutaskussa laukkuun tai housuntaskuun odottamaan pesua ja uudelleen käyttöä. 

Mikä koko sitten on hyvä? Royalkestoilla on kestositeitä valmistettu nyt 16 vuoden ajan, joku käsitys asiasta on siis jo selkärangassa. Kokoja meillä on viisi: Pikkuhousunsuoja, normaaliside, superside, megaside ja yöside. 

Vasemmalta yöside, megaside, superside, normaaliside ja pikkuhousunsuoja. 

Kuten kuvastakin näkyy koot kasvavat pari-kolme senttiä koosta seuraavaan. Leveydessä Yö- ja megaside ovat keskenään samanlaisia, super- ja normaaliside samoin. Pikkuhousunsuoja on hieman kapeampi ja sopii myös sirompien pöksyjen kanssa.

Imukerroksia yö-, mega- ja supersiteissä on kolme, normaalissa kaksi ja phs tuotteissa yksi. Imumateriaali on puuvillaflanellia, joka nappaa nesteet sisäänsä nopeasti. 

Yö- ja megasiteet ovat suosittuja yökäyttöön sekä synnytyksen jälkivuotoaikaan. Jos normaalisiteen pituus on sinulle riittävä, mutta kaipaat vähän lisää imutehoa, valitse superside. Näistä molemmat istuvat kaikenlaisiin housuihin. Yö- ja megasiteet istuvat parhaiten perusmallisiin pöksyihin, joissa jalantien kaari nousee ylemmäs. Boxerimallisiin housuihin mega on parempi valinta, yö voi olla siivekkeiltään liian pitkä. 

Miten kestositeiden imukyky vertautuu kertakäyttöisiin? Lukuisien asiakaspalautteiden perusteella saman pituinen kestoside imee enemmän kuin vastaava kertakäyttöinen. Koska side pysyy muodossaan, eikä ruttaudu kasaan haarapalasta, se suojaa paremmin myös ohivuodoilta. Siteissämme ihoa vasten on aitoa puuvillaa trikoona tai joustocollegena, bambuneulosta tai -joustofroteeta. Aito luonnonkuitu on sitä miltä se tuntuukin, pehmeä ja ihoystävällinen.

Ennen kuin pääset tekemään hankintoja, mieti vielä hetki paljonko ja minkä pituisia siteitä tarvitset yhden kierron aikana tavallisesti. Se on määrä, joka kannattaa hankkia, jotta pyykkiä ei tarvitse pestä päivittäin ja aina löytyy kierron eri vaiheisiin sopivan kokoinen suoja. Liikkeelle voi lähteä myös kokeilusetillä. Siinä on eri koot mukana, vaihtoehtona kokeiluseteissä on yöside- tai megasede setti. Muut mukana olevat koot ovat 1xsuper, 2xnormaali ja 2x phs. Jos taas tiedät heti, ettet tarvitse vaikkapa isoimpia kokoja ollenkaan (niukka vuoto), voit hankkia haluamasi yksittäistuotteista tai 6 kpl phs- tai normaalisidesetteinä. Jos taas vuotosi muistuttaa enemmän Niagaraa, ei pienimmille siteille ehkä ole menkkakäytössä tarvetta ja voit valita haluamasi kuosit yksittäistuotteista. Lähtökohtaisesti koot kannattaa valita sen mukaan, minkä kokoisia olet kertakäyttöisenäkin käyttänyt vuodon eri vaiheissa. 

Pesu, putsaus ja puleeraus? Vaikeaa ja hankalaa? No ei sentään. Käytetty side kannattaa huuhtaista ennen pesua kylmällä vedellä, jotta veri ei jätä tummia laikkuja siteeseen pesukoneen kuumassa vedessä. Tummissa siteissä tämä ei nyt niin edes näy. Tahranpoistoon sopii mainiosti sappisaippua joko nestemäisenä tai hierot palalla tahrakohtaa, kuten muussakin pyykissä. Pitääkö siteet pestä erillään? Ei tarvitse. Tummat tummien ja vaaleat vaaleiden kanssa -sääntö pätee tässäkin. Meillä esipestään aina kaikki trikoot, joustocolleget ja flanellit ennen ompelua, jotta mahdolliset värjääntymiset tulisi esiin ennen tuotteeksi pääsyä ja kankaiden esikutistaminen pitää tuotteen muodossaan myös valmiina. Esipesu on hajusteeton, etikaton, huuhteluaineeton. Pesuaineena meillä on Allegro. No miten sitten kuivaus? Ei kehtaisi ulos narulle naapureiden silmien alle ripustella. Satunnaiset rumpukuivaukset ovat siteille ihan ok, laminointi saattaa ajan myötä haurastua lämmön vaikutuksesta, joten suosittelen höyhenen kevyttä ja viileämpää kuivausohjelmaa näille. Narukuivatus on kuitenkin paras tae pitkäikäiselle ystävyydelle.

Ei muuta kuin kuoseja valitsemaan. Niitä riittää ja lisää tulee joka viikko.


Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.