Korona, kotivara ja pienyritysten kriisitila

Korona, kotivara ja pienyritysten kriisitila

Koronakeskustelu käy nyt kuumana. Useat ihmiset ovat rynnänneet kauppoihin hamstraamaan kaikkea säilykkeistä vessapaperiin ja jauhoista tiiliskivimaitoon. Tämä kertoo siitä että ihmiset oat vieraantuneet kotivarasta. Olemme tottuneet siihen että kauppaan pääsee aina, eikä ole tarvetta juurikaan miettiä mitä kaupasta kulloinkin kotiinsa kantaa. Kunhan nyt selviää päivän pari tai pahimmillaan kaupassa käydään joka päivä. Monet ovat myös oppineet syömään ruokansa kodin ulkopuolella ja vieraantuneet ruuanlaitosta. Poikkeusolot on nyt totta täällä meillä Suomessakin. Ehdottomasti vähemmällä stressillä pääsevät ne, joilla on edes se kolmen päivän kotivara olemassa. Sitähän tarvitaan jo silloin kun iskee ihan normaali kuumeinen flunssa, jolloin ei ole asiaa kauppoihin tartuttamaan muita. Tilanne on tällä hetkellä erilainen. Kaikkien on mietittävä liikkumistaan tarkkaan ja toimet tulevat varmasti vielä kiristymään Euroopan tavoin. Tästäkin selvitään, suomalainen on sisukas ja sopeutuu alkujärkytyksen jälkeen tilanteeseen ja alkaa löytää elämästään uusia asioita ja selviytymiskeinoja. 

Meillä kotivara on tullut jo moneen kertaan tarpeeseen ja siitä on tullut kiinteä osa elämäämme. Isossa perheessä tarvitaan monenlaista tarviketta jo viikon ajalla. Kaupassa on käyty kerran viikossa oikeastaan aina. Tuoretuotteita eli maitoa ja vihanneksia on täydennelty toinen pikainen reissu lähikaupasta tarvittaessa. Perhettämme on kohdannut monen muun tavoin koko perheen yhtäaikainen influenssa, jolloin kukaan ei ollut kauppakuntoinen kahteen viikkoon ja aikaa vietettiin myös sairaalassa. Lapsen sairauden vuoksi on koettu tiukka kotikaranteeni, koska mikä tahansa pikku flunssakin olisi voinut olla kohtalokas sekä perheen huoltajan vakava sairastuminen ja sitä kautta tulojen romahtaminen ja sairaudesta johtuva menojen valtava kasvu. Näistäkin on selvitty ja kattava kotivara on ollut suunnaton apu silloinkin kun viimeiset rahat menivät sairaalalaskuun. Näistä on jo aikaa, mutta influenssa oli viedä allekirjoittaneen pari vuotta sitten paremmille maille keuhkokuumeineen. Se tuoressa muistissa on hyvä kohdata koronan haasteet. Teinille on tuotettava pettymys sen suhteen ettei kesäloma alkanut ihan vielä, kavereita ei nyt tavata kuin etäyhteyksillä ja etäkouluun herätään joka aamu ihan samalla aikataululla kuin olisi koulussakin käyty. Onnea on tässä ajassa digitalisaation tuomat mahdollisuudet. Myös työssä.

Vaikka korona on monelle lievä sairaus, meidän on otettava tarttumisriski tosissamme. Olisi sulaa hulluutta lähteä hakemaan altistusta kuudelle riskiryhmään kuuluvalle vaikkapa tuolta kaupasta. Kuka tahansa voi olla nyt kantaja ja tartuttaa sairautta eteenpäin. Olen sikäli onnekas, että voin tehdä työni etänä, ommella kotona kestotuotteita teille kaikille. Onhan meillä myynnissä saippuaa ja naisille hygieniatuotteitakin, jos muualta on loppu tai siltä varalta että tehtaita laitetaan kiinni epidemian edetessä. Ihan kaikessa toiminnassa on nyt ensisijalla oman perheen riskiryhmäläisten ja lähisuvun ikäihmisten suojaaminen. Meillä tämä tarkoittaa ettei kenelläkään ole perheen ulkopuolisia kontakteja, kauppakassit tulee kotiin tilattuna, siivous sillä saippualla on avainasemassa. Liioittelua? Ehkä, mutta en halua ottaa riskiä siitä että omilla toimillani tartutan jonkun läheisistäni kohtalokkaasti. Hygieniaosaaminen on selkärangassa meillä hoitoalan ammattilaisilla. Suomalaiseen terevydenhuoltoon voi siksi luottaa. 

Posti on avainasemassa siinä että voimme selviytyä tästä kriisistä ja saamme paketit normaalisti asiakkaille. Posti noutaa paketit kotiovelta parina päivänä viikossa, tarvittaessa useamminkin. THL:n mukaan virus ei leviä pakettien mukana, mutta ainahan voi pestä kädet saippualla sen jälkeen kun on paketin avannut ja kipannut sisällön pöydälle ja kantanut laatikon jätekeräykseen. Posti on kulkenut muissakin maissa normaaliin tapaan ja aina voi tilata paketin kotiin asti toimitettuna joko kirjeenä tai kotipakettina, jos haluaa välttää sitä pakettipistettäkin. 

Huolettaa että ihmiset lakkaavat ostamasta tuotteita. Silloin puhutaan jo perhekohtaisista katastrofeista monissa perheissä, joissa yritystoiminta on ainoa tulonlähde, eikä usein mitenkään kannattava sekään. Myös vaikutukset yhteiskunnalle on sitä suuremmat mitä enemmän ihmiset välttävät hankintoja. Vain ostamalla ja kuluttamalla järkeviin asioihin saadaan yhteiskunta pysymään pystyssä ja koronakaranteenien vaikutukset jäämään niin pieneen kuin mahdollista. Jos rahaa ei ole, sitä ei voi käyttää. Aiemmasta yrittäjästä tulee yhteiskunnan eli kaikkien muiden elätettävä yrityksen kaatuessa. Siitä voi alkaa suurempi yhteiskunnallinen katastrofi kuin korona itsessään aiheuttaa. Joten, jos sinulla on asiat hyvin ja vararahastot kunnossa, nyt on aika ottaa ne käyttöön ja pitää pinnalla myös ne kaikkein heikoimmassa asemassa olevat pienyrittäjät, joilla ei ole muuta tulonlähdettä tai mahdollisuuksia edes saada lomautuskorvauksia tai muutakaan rahallista tukea. Yrittäjillä pyörii normaaliin tapaan myös tilavuokrat, meilläkin, vaikka voidaankin tehdä väliaikaisesti kaikki kotoa käsin. Pidetään yhtä ja autetaan toisiamme tämän kaiken yli. Ps. Lähteekö syntyvyys nousuun kun jää enemmän parisuhdeaikaa. Se voisi olla tämän kriisin toinen puoli. Tänään on tarjolla rakkautta ja lautapelejä <3 

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.