Keskosvaatelainaamo toimii hyväntekeväisyysteemalla ja on lähtenyt liikkeelle Tyks alueen paikallistoimintana nimellä Starttipakkaus keskosvauvoille. Osa tiimimme jäsenistä on ollut mukana vuodesta 2016-2017, eli siitä alkaen kun teimme Tyksin keskolaan vaatteet vauvoille. Autamme keskosperheitä valmistamalla vauvalle ensimmäiset 36, 40 ja 44 koon vaatteet. Keskosena syntyy noin 6% suomalaisista vauvoista. Keskoseksi määritelty vauva on syntynyt ennen 36. raskausviikon loppua ja painaa syntyessään alle 2500 grammaa. 

Viimeisten vuosien aikana, erilaisissa projekteissa, käsissämme on valmistunut tuhansia keskosvaatteita vuosittain. Lainaamomme on pieni ja kotoisa. Muutaman kymmenen aktiivisen osallistujan lainaamo on vielä aika tuore, parin vuoden ikäinen. Mukana porukassamme on lähinnä Turun- ja pk-seudun käsityöharrastajia. Toimintamme laajeni valtakunnalliseksi kesällä 2020, kun pakkausten toimitus koko Suomen alueelle aloitettiin. Oma sairaalamme hukkui sinne toimitettuihin vaatepakkauksiin. Lainaamon ja postitusten avulla toiminnallamme voidaan auttaa entistä useampia. Lainaamon lisäksi vaatteitamme on jaettu useissa sairaaloissa perheille suoraan. 

Miten sitten saa omalle keskosvauvalle pakkauksen? Sivuillamme on jonkin verran valmiita pakkauksia, joista voi valita mieleisensä ja joiden postitus on nopeaa. Teemme myös räätälöityjä vaatepakkauksia eri kokoisille keskosille, joissa huomioidaan paremmin yksilökohtaiset pituus, paino ja pipomitat sekä pakkaussisällölliset tarpeet. 36-42 cm pituiselle vauvalle voi tilata sekä 40 koon peruspakkauksen että 44-48 koon lisäpakkauksen samalla kerralla. Valmiita pakkauksia voidaan myös tuunata tarvittaessa. Pakkauksesta voidaan jättää pois sellaisia tuotteita, joille ei ole perheellä tarvetta ja lisäämällä vaikka ylimääräinen setti vaatteita näiden tilalle. Ota rohkeasti yhteyttä, kootaan teille sopiva pakkaus.

Tarjolla on myös valmiita peruspakkauksia, lisäpakkauksia, irtovaatteita, kierrätyspakkauksia sekä kokonaan uusista materiaaleista tehtyjä allergeenivapaita pakkauksia. Myös kaksosille löytyy joskus samistelupakkauksia. Peruspakkauksen hinta saadaan pidettyä edullisena, koska osa kankaista, langoista tai valmiista vaatteista saadaan lahjoituksena. Pakkausten myyntitulolla ostetaan pakkauksiin tarvittavia resoreita, neppejä, kankaita, neulelankoja, vanua peittoihin sekä pakkaustarvikkeita. Ilman lahjoituksia pakkausten hinta olisi moninkertainen jo pelkkien tarvikkeiden osalta. Kaikki työ pakkausten eteen tehdään aina hyväntekeväisyytenä. Jokainen vaate, neule tai peitto on tehty rakkaudella, perheenne arjen helpottamiseksi. 

Vaikka olemme lainaamo, vaatteet voi myös jättää itselle muistoksi. Lainaamona tarjoamme helpon vaihtoehdon kierrättää pienet keskos- ja 50-68 koon vauvanvaatteet eteenpäin seuraavalle keskosperheelle, jos et halua niitä itse säästää. Palautuneet vaatteet jaetaan peruspakkausten tilaajille maksuttomina lisävaatteina.

Mukana projektissamme on mm: Fabriking, Forssan Kankainen, Hellin, Jyväskylän kangaskauppa, Kuosiverstas, Maiccola, Majapuu, Mereen, Myllymuksut, Nappinja, Nuppuprint, Ommelkupla, Ommellinen, Paapii, Poppanavakka, Sopiva Ompeluliike, Onnen Olohuone ja Verson Puoti. Me täällä Onnen Olohuoneella huolehdimme pakkausten lähetyksestä perheille, hankimme kankaat ja tarvikkeet projektin käyttöön sekä toimimme yhteystahona projektin suuntaan muille yrittäjille. Kankaiden tarve on jatkuvaa, joten otamme mielellämme yrityksiltä pakanloppuja vastaan projektiin. Yritysten välisellä yhteistyöllä saamme laadukkaat ja keskosen herkälle iholle turvalliset kankaat pakkauksiin. Kaikki ostettavat kankaat hankitaan myös yhteistyöyrityksiltä. 

Valmiita pakkauksia ja vaatteita löydät täältä: https://www.royalkestot.fi/fi/tuoteryhma/1312850-keskosvaatelainaamo