Keskosvaatelainaamo toimii hyväntekeväisyysteemalla ja on lähtenyt liikkeelle Tyks alueen paikallistoimintana. Oma rakkaus keskosvaateompeluun on alkanut 2017, kun teimme vastasyntyneiden tehon keskosvauvoille vaatteet sairaalakäyttöön. Näimme käytännössä miten tärkeitä sopivan kokoiset vaatteet olivat perheille ja niiden saatavuus kaupoista on satunnaista. 

Lainaamomme on pieni ja kotoisa. Mukana porukassamme on pääasiassa Varsinais-Suomen ja pääkaupunkiseudun käsityöharrastajia, joilla intohimo ompeluun tai neulomiseen ylittää reilusti oman perheen vaatetarpeet tai tuttavapiirin villasukkavarastot on jo täytetty äärilleen. Pakkauksia saa noutaa Kaarinan putiikilta ja niitä toimitetaan myös postitse ympäri Suomen. Lainaamon avulla vaatteillamme voidaan auttaa entistä useampia, kierrätämme myös meille palautuneet vaatteet vähävaraisten keskosperheiden käyttöön. 

Kaarinan putiikilta löytyy body+housut -settejä, haalareita, trikoopipo ja tumppuja, neulepipo ja sukat settejä sekä jonkin verran peittoja. Vaatteita voi ostaa myös täysiaikaisten, mutta pienikokoisten vauvojen tarpeisiin. Suurin kokomme sopii noin 48 cm/3 kiloon saakka. Osa pakkauksista on valmistettu vain ostokankaista (sensitive), osa lahjoituskankaista ja suurin osa sekä uusista että lahjoitetuista materiaaleista. Saamme osan kankaista lahjoituksena yrityksiltä, mutta suurin osa ostetaan, joten pakkauksista peritään pieni tarvikemaksu. Valmispakkausten vaatteiden ompelijalla voi olla kotonaan eläimiä tai hajustettuja pesuaineita. Sensitive sarja on hajuste- ja eläinallergisellekin sopiva.

40 koko mahtuu karkeasti noin 2500 g/44 cm saakka ja 44/48 koko 3000g/48 cm saakka. Keskosvaatteet ovat kapeampia malliltaan kuin kaupan 50/56 koon vaatteet. Bodeissa leveys on 15-16 cm rinnan kohdalta. Housujen vyötärö 30 cm. Bodyn pituus 25 cm koossa 40 ja 28 cm koossa 44 sekä 30 cm koossa 48. 

Miten tilaan omalle keskosvauvalle pakkauksen? Sivuillamme löytyy valmiita pakkauksia, joista voi valita mieleisensä, näitä myös postitamme. Kaarinan Piispanristin putiikilla on 40, 44 ja 48 kokoisia irtovaatteita, joista pääset kokoamaan omaan makuusi sopivan setin. Body+housut setin hinta on 5 € per setti, ja vaatteista osa voi olla haalareita. Pipoja, tumppuja ja neulesettejä saa mukaan tarvittaessa. Pieniä peittoja löytyy myös jonkin verran. Ota rohkeasti yhteyttä, olemme täällä ihan teitä varten. Myös mummit, kummit ja muut läheiset voivat noutaa vaatteita perheen puolesta. Ota mitat mukaan.

Pakkausten myyntitulolla ostetaan pakkauksiin tarvittavia resoreita, neppejä, kankaita, neulelankoja, vanua peittoihin sekä pakkaustarvikkeita ja maksetaan osa postimaksusta. Ilman lahjoituksia vaatteiden hinta olisi noin 3-4 kertainen jo pelkkien kankaiden ja tarvikkeiden osalta. Kaikki työ pakkausten eteen tehdään aina hyväntekeväisyytenä. Jokainen vaate, neule tai peitto on tehty rakkaudella, perheenne arjen helpottamiseksi. 

Vaikka olemme lainaamo, vaatteet voi myös jättää muistoksi. Lainaamona tarjoamme helpon vaihtoehdon kierrättää pienet 40-50 -koon vauvanvaatteet eteenpäin seuraavalle perheelle. Palautuneet vaatteet jaetaan lisävaatteita tarvitseville perheille veloituksetta. Putiikin oven taakse saa jättää lahjoituksia pussissa myös silloin kun emme ole avoinna. Sisään ulko-ovesta pääsee arkisin klo 8-15. Jos haluat toimittaa itse tekemiäsi keskosvaatteita, neuleita tai peittoja, osoite on sama. Ilmoitathan kuitenkin postitetuista vaatteista, jotta tiedämme ne noutaa ajoissa.

Mukana projektissamme on mm: Ainola, Fabriking, Forssan Kankainen, Hellin, Jyväskylän kangaskauppa, Kuosiverstas, Maiccola, Majapuu, Mereen, Myllymuksut, Nappinja, Nuppuprint, Ommelkupla, Ommellinen, Onnen Olohuone, Poppanavakka, Sopiva Ompeluliike, TinttaMari ja Verson Puoti. Me täällä Onnen Olohuoneella huolehdimme pakkausten lähetyksestä perheille, hankimme kankaat ja tarvikkeet projektin käyttöön sekä toimimme yhteystahona projektin suuntaan muille yrittäjille. Yritysten välisellä yhteistyöllä saamme laadukkaat ja keskosen herkälle iholle turvalliset kankaat pakkauksiin.  

Valmiita pakkauksia ja vaatteita löydät täältä: https://www.royalkestot.fi/fi/tuoteryhma/1312850-keskosvaatelainaamo

Valmistuneita pakkauksia voi kurkata myös Instagramista Keskosvaatelainaamon sivulta.


Tässä yläpuolella putiikin valmiista vaatteista värikavalkadia. Kaksi alinta kuvaa haalareita, yllä 44 koon body ja housut -settejä. Valinnan vaikeus on yleistä :) 

Kierrätysnurkastamme löytyy 40-62 cm vaatteita vähävaraisten tarpeisiin. Nämä vaatteet saamme keskosperheiltä jaettavaksi edelleen. Tarkistamme vaatteiden kunnon, tarvittaessa korjaamme ja vaatteet ovat valmiita uudelle käyttäjälle.