Kestotuotteita valmistetaan erilaisista kankaista moniin eri käyttötarkoituksiin. Ostamme tuotannossa tarvittavat kankaat kotimaisilta yrityksiltä ja maahantuojilta. Haluamme näin tukea kotimaista työllisyyttä. Veroeurot jäävät meidän ja kumppaniyritysten osalta Suomeen arvonlisäveron ja lopullisen verotuksen muodossa. Olemme pieni toimija, valmistamme tuotteita rakkaudella ja ajatuksella muutaman hengen voimin. Välillä meiltä kysytään eikö kannattaisi laajentaa, jotta voisimme ottaa vastaan kaikki tilaustyöt. Kestovaipat, varsinkin mittatilaustyöt, ovat olleet yrityksemme kivijalkaa. Näitä tehneen ompelijamme jäädessä eläkkeelle, poistuu yksi merkittävä osa tuotannostamme. Sen myötä loppuu myös tilaustöiden tekomahdollisuus. Vaippojen teettäminen alihankintana on kallista puuhaa eikä oma aika riitä enää juurikaan ompeluille. Päädyimme siksi lopettamaan koko vaippavalmistuksen kuivaksiopetteluhousuja lukuunottamatta. Jatkossa meillä on tarjolla lähinnä varastosta heti löytyviä tuotteita ja keskitymme muun valikoiman laajentamiseen ja sopivien uusien tuotteiden löytämiseen. Toivomme että joku suomalaisista vaippavalmistajista nappaa kopin mittatilausvaipoista, tarvetta on varsinkin erityislapsiperheissä. 

Meille on tärkeää että kankaat ovat mahdollisuuksien mukaan joko GOTS sertifioitua luomupuuvillaa tai ne täyttävät Öko-Tex 100 standardin ja ovat siksi turvallisia käyttää myös vauvan herkälle iholle. Käytämme mielellämme myös bambua ja eukalyptusta (tencel) materiaalina. Bambu on tullut meille tutuksi ensin vaippojen imukankaana, sitten kestositeissä ja liivinsuojissa ja viimeisimpänä uutuutena ihanan laskeutuva bambutrikoo, joka on mahtava myös vaatekankaana. 

Olemme iloisia jokaisesta tuotteesta joka päätyy käsistämme käyttöön. Toivomme että kuosien ja värien runsaus tekee arjestasi hieman kauniimpaa tai tuotteemme avittaa matkalla vähän ekompaan elämään. Ekologisuus on meille arvo, jota kohti kuljemme ja jonka huomioimme tuotannossa monella tapaa. Ekologisuudessa noudatamme sellaista sopivaa keskitietä, teemme kestäviä valintoja, lajittelemme, kierrätämme. Joskus joku valinta on tehtävä muiden syiden painaessa enemmän. Myöskään laadusta emme ole valmiita tinkimään ekologisuuden nimissä, pitkään hyvänä pysyvä tuote on pitkässä juoksussa luontoystävällisempi kuin nopeasti hajoava. Pyrimme kuitenkin mahdollisuuksien mukaan valitsemaan luontoystävällisiä vaihtoehtoja sekä käyttämään jo hankitut pakkaukset pois roskiin heittämisen sijaan. Asiat on mielestämme hyvin silloin kun pystymme nukkumaan yömme valintojemme kanssa. Alunperin kantavana ajatuksena oli "yksikin kestovaippa päivässä on 365 vaippaa vähemmän jätteenä kaatopaikalle vuodessa". Siihen aikaan kun yrityksessä on aloitettu kestovaippojen tekoa, ei kerätty energiajätettä ja kertakäyttövaipat kärrättiin kaatopaikalle sadoiksi vuosiksi. Tänä päivänä kestotuotteita käytetään monipuolisesti kodinhoidossa sekä myös naiset ovat ottaneet kestoilun osaksi omaa elämäänsä. 

Kierrätyskankaiden osalta olemme iloisia voidessamme antaa jatkoelämän sellaiselle kankaalle, joka on muuten joutumassa roskiin. Hyödynnämme esimerkiksi kangaskauppojen pakanloppuja, niitä 20-40 cm paloja joista ei enää isompaa vaatetta voi tehdä. Hyödynnämme Eco mallistossamme myös sellaisia vaatteita, joihin on tullut vaikkapa reikä eikä vaate sellaisenaan sovellu käyttöön. Vikakohdan ympärillä on usein paljon hyvää kangasta kuten hihat, lahkeet, selkäkappale, huppu, joista voidaan vielä valmistaa uusia tuotteita kuten pesulappuja, tiskirättejä, siteitä. Eco -malliston tuotteissa käytämme pääsääntöisesti kierrätystrikoota, -joustofroteeta ja -velouria. Myös Basic sidemallistossa voi olla kierrätyskankaista tehtyjä tuotteita. Kierrätyskankaaltakin edellytämme hyvää kuntoa. Pyörittelemme uutta kangaserää useita kertaa pesukoneessa 60 asteen pesussa ennen kuin siitä valmistetaan tuotteita, jotta nähdään miten uusi materiaali kestää pesuja. Kutsumme näitä kankaita pesutestikankaiksi. Kierrätyskankaiden käyttöä haluamme laajentaa myös jatkossa, materiaalista tuskin tulee pulaa. Ainoa hidaste asiassa on hajusteellisella pestyt kankaat, joita en voi oman yliherkkyyteni vuoksi käsitellä. 

Kankaat hankitaan siis kotimaisilta yrityksiltä, jotka valmistuttavat tai maahantuovat nämä kankaat. Käyttämiemme kankaiden tuotanto on EU alueella, poikkeuksena jotkut PUL vaippakankaista ja Zorb, joita tulee myös Yhdysvalloista. Iso osa kangastehtaista on maahantuojien mukaan Balttian maissa, Portugalissa, Saksassa. Suomessa on enää harmillisen vähän kangasvalmistusta, kotimaista tuotantoa suosimme silloin kun se on mahdollista. Jonkin verran neuloksia, perustrikoota, bambua sekä Coolmaxia saadaan kotimaisenakin. Näissäkin raaka-aine tulee ulkomailta. Suomessa ei ainakaan vielä kasva puuvilla, bambu eikä eukalyptuskaan. 

Maahantuojat valvovat kangastoimittajia valitessaan, että kankaat täyttävät sekä suomalaiset että EU:n standardit ja laatuvaatimukset. Testit ja standardit vakuuttavat, että kangas tai valmis vaate on sopiva myös vastasyntyneen herkälle iholle. Tehtaiden ilmoittamien standardien noudattamista valvoo myös Tulli. Jos Tullissa herää epäilys, ettei kankaan laatu täytä kriteereitä, kangaserä joutuu laboratoriotesteihin, jotta voidaan varmistaa että laatu on standardin mukainen. Koko kangaserä voidaan pysäyttää tulliin tutkimusten ajaksi. Jos erä ei täytä standardia, se ei pääse markkinoille. Sama tarkka seulonta koskee myös vaikkapa vaateita, leluja ja astioita. Suomessa myytävät kankaat ovat siis turvallisia kautta linjan. Jos tilaat kaukomailta kankaita, niiden turvallisuus ei välttämättä vastaa tiukkoja suomalaisia standardeja. Ulkomailla voi olla käytössä esimerkiksi allergisoivia atsovärejä tai muita kemikaaleja jotka on EU alueella kiellettyjä. 

Alla kerromme käyttämistämme materiaaleista tarkemmin. 

Trikoota käytetään yleisesti kestositeissä ja pesulapuissa. Trikoolla on myös erilaisia nimityksiä kuten jersey, single, interlock. Eri nimitykset kertovat erilaisesta neuletyypistä. Meillä käytettävä trikoo on puuvilla- tai bambupohjaista tai näiden kahden yhdistelmää. Trikoota valmistetaan myös muista materiaaleista. Trikoissa on nykyään usein mukana muutama prosentti elastaania tuomassa napakkuutta kankaalle. Tätä on siis myös meidän käyttämissämme trikoissa 2-8%, loput puuvillaa tai bambun ja puuvillan sekoitusta.  Luomutrikoossa käytetty puuvilla on luomulaatuista.

Joustocollege on trikoon kaltainen materiaali käytössä. Käyttämämme joustocollege on puuvillan ja elastaanin yhdistelmää. Neuloksessa käytetty lanka on pikkuisen vahvempaa ja nurjalla puolella on selvemmin lenkit näkyvissä. Joustocollege on helpompaa ommeltavaa, se käpsistyy vähemmän reunoistaan.

Collegessa on paksumpi lanka kuin trikoossa ja joustocollegessa. Käyttämämme harjaamaton college ei yleensä sisällä elastaania eli on 100% puuvillaa. Collegea valmistetaan myös sekoitemateriaaleista. College ei juurikaan jousta trikooseen tai joustocollegeen verrattuna, kankaassa on kuitenkin vähän joustoa koska kyseessä on neulos. Collegea löytyy pehmeäksi harjattuna ja harjaamattomana. Pehmeäksi harjatusta sisäpinnasta käytetään joskus fleece nimitystä. Harjaus tekee kankaasta paksumman tuntuisen, neliöpainoon harjaus ei vaikuta. Pehmeäksi harjattu fleece onkin mukava vaikkapa olohousuissa.

Neulos on 100% puuvillaa. Vahvuudeltaan neulos vastaa collegea. Neuloksia on tällä hetkellä vähemmän tarjolla. Valikoimassa on berries pinkki ja vihreä sekä kukkakuosista löytyy musta ja pinkki. Jotkut neuloksista valmistetaan Suomessa. 

Joustofrotee on meillä puuvillapohjainen materiaali. Joustofrotee tuli tutuksi nykyäideille retrovaatteiden tultua markkinoille. Joustofrotee on mahtava materiaali tiskirätteihin, vauvan vaippoihin, imuihin, pesulappuihin ja siteisiin. Aikaisemmin tätä löytyi hyvin myös kuviollisena, retrobuumin mentyä ohi valikoimissa on vain muutamaa kuosia sekä yksivärisiä kankaita. Joustofroteessa on usein polyesteria mukana tuomassa kestävyyttä kankaalle. Polyester on usein neulottu kankaan nurjalle puolelle, jolloin siitä jää suurin osa piiloon kankaiden väliin tuotteissamme. Joustofroteeta valmistetaan myös bambusta ja bambun sekä puuvillan yhdistelmänä, myös näissä on polyesteria mukana.

Tenceljoustofrotee on eukalyptuspuusta peräisin oleva selluloosamuuntokuitu. Tencelin valmistusprosessi on ympäristöystävällisempi kuin muilla muuntokuiduilla. Tencel on kestävä, sileäpintainen ja laskeutuva materiaali. Tencelissä käytetään 20% polyesteria sidoslankana. tencel on valmistettu kankaaksi Suomessa.

Velouria käytämme kestovaipoissa, pölyräteissä, pesulapuissa ja siteissä. Velour on pehmeä materiaali, jossa kangaslenkit on leikattu auki, jolloin saadaan aikaiseksi velourille tunnusomainen pinta. Velour on suosittu materiaali myös olohousuissa ja huppareissa. Käyttämässämme velourissa on noin 80-90% puuvillaa ja 10-20 % polyesteria. 

Coolmax on 100 % polyesteria. Kangaslaatu on kehitetty urheiluvaatteisiin ja sillä on hyvä kosteudensiirtokyky, joten pinta tuntuu kuivemmalta. Sitä käytetään kestovaippojen sisäpintana, kestositeissä sekä liivinsuojissa. Kankaan toinen puoli on sileä ja toinen onteloinen. Kangas toimii kumminkin päin, vaipoissa käytämme coolmaxia ontelopuoli ihoa vasten, jolloin se nappaa nesteet nopeammin onteloidensa kautta vaipan imuun. Liivinsuojissa käytämme coolmaxia sileä puoli ihoa vasten.

Bambu, kuviollinen on bambuviskoosin ja puuvillan yhdistelmää. Kuvio saadaan aikaiseksi näiden kahden materiaalin vuorotellessa, eli kuvio neulotaan puuvillalla ja pohja bambulla tai päinvastoin. Kuviobambu ei sisällä elastaania. Kuviobambua käytetään vaippaimuissa, kestositeissä, kestovaipoissa, pesulapuissa, tiskiräteissä. Myllymuksujen valmistuttama kuviobambu on valmistettu Suomessa ja sillä on avainlippu tunnus.

Bambupuuvillafleece sisältää 60% bambua, 20% puuvillaa ja 20% polyesteria. Bambufleece on siis pehmeäksi harjattua bambucollegea. Käyttökohteita meillä ovat lähinnä kestovaippaimut sekä kestovaipat sekä liivinsuojat. Bambufleece on valmistettu Suomessa ja sillä on avainlippu tunnus.

Bambuhamppu sisältää 48% bambua, 24% puuvillaa, 18% polyesteria ja 10% hamppua. Hamppu tuo kankaaseen ryhdikkyyttä. Bambuhamppu on myös valmistettu Suomessa ja sillä on avainlippu tunnus. Bambuhamppua on saatavilla sekä collegena että harjattuna fleece versiona, molempien koostumus on sama.

Flanelli on 100 % puuvillaa ja sitä käytetään siteissä, pesulapuissa, kestovaipoissa ja vaippaimuissa.

PUL on polyuretaanilaminoitua 100% polyesteria. Pul on kestovaippojen, liivinsuojien ja siteiden ulkopinnaksi sopiva kosteussulkukangas. Kangas kestää toistuvat 60 asteen pesut ja satunnaisesti sen voi myös keittopestä 90 asteessa. Pul kankaita valmistetaan sekä EU alueella että Yhdysvalloissa. Amerikasta tulee pääosin kuviollisia Pul kankaita käyttöömme, yksiväriset saamme myös EU alueelta. Jotkut kotimaiset yritykset myös valmistuttavat omia Pul kankaitaan, näiden tuotanto on EU alueella. 

Pul kangasta on myös laminoitu trikoo, jossa puuvillatrikoon tausta on laminoitu samalla kalvolla kuin näissä muissakin Pul kankaissa. Laminoitua trikoota meillä käytetään vaippojen ohella siteisiin ja liivinsuojiin. Laminoidulla trikoolla voi päällystää vaikkapa tuolin tai ulkokalusteet.

Pellavaa käytämme kastemekoissa ja kasteliinoissa. Se on yleensä 100% pellavaa. Kastemekkoja valmistetaan myös pellavan ja puuvillan sekoitteesta ja puuvillasta. Kastemekkojen nauhat ovat joko puuvillaa, pellavaa tai polyestersatiinia.